Fokus är nyckeln för Ebba: ”Bra på att prestera när det gäller”

Publicerad:
Ebba Eklund har sommarlov efter första året på samhällsprogrammet på Västerhöjd. Träning inför hösten tävlingar varvar hon gärna med bad vid Flämslätt, grillning och kortspel med kompisar. Foto: Erica Augustsson

Realistiska mål är melodin för Ebba Eklund. Men det hindrar henne ändå inte från att drömma om det största som finns: olympiska spelen.

– Det hade jag gärna kunnat köra på, säger häcklöperskan.

Ebba Eklund kan det där med att vara först över mållinjen och kliva överst på prispallen. På friidrottsarenor runtom i Sverige har hon gjort så de senaste åren.

Förra veckans ungdoms-EM i Jerusalem var dock en helt annan typ av upplevelse.

– Det är nog det största jag har gjort... Eller ja, det är helt klart det största jag har gjort, säger 17-åringen som tävlar för IF Hagen FIK.

Ebba levererade som bäst när det gällde som mest. Hon överraskade sig själv först i försöket på 100 meter häck. Sedan igen i semifinalen och därefter väntade final.

– Det var över förväntan. Jag sprang jättebra och tog mig först till semifinal som var mitt mål, och sedan även till final. Inför den var jag bara glad och taggad. Jag var i final och jag hade ingen press på mig. Det var bara så himla kul att få vara med och springa final, säger Ebba som trivs på de större arenorna.

– Det är många som kan ha det svårare på stora tävlingar för att de blir nervösa, men jag är bra på att prestera när det gäller. Det brukar alltid gå bättre för mig på stora tävlingar och jag tror att det är tack vare att jag kan fokusera bra.

Ebba sprang final i Jerusalem: ”Överraskande”

De sju konkurrenterna var snäppet snabbare i finalen, men 13,55 innebar nytt personligt rekord för Ebba.

Sen in i friidrotten

Friidrotten har dock inte alltid varit Ebbas nummer ett.

Först i årskurs 4 väcktes intresset på friidrottsarenan.

– Det var när vi hade det första skolmästerskapet. Jag tyckte att det var kul och sedan började jag på riktigt med friidrotten 2016, säger hon.

Innan dess handlade det om fotboll i moderklubben Värings GIF, och om fälttävlan.

Väl inne på friidrottsarenan var det först höjdhopp som gällde. Sedan svängdes det om till det som nu är hennes paradgren: 100 meter häck.

Ebba Eklund.
Ebba Eklund. Foto: Erica Augustsson

"Det är alltid en ära"

Den blågula debuten skedde på Stockholm stadion i september i fjol när Ebba Eklund ingick i den svenska truppen vid ungdoms-Finnkampen.

Nu är förhoppningen att få följa med till Olympiastadion i Helsingfors senare i höst för ännu ett möte med grannarna.

– Det är alltid en ära att få representera Sverige på ett mästerskap. Jag hoppas att jag får åka på ungdoms-Finnkampen i år igen, och sedan kanske någon senior-Finnkamp frampå också.

Vidare framåt då? Var ser du dig själv om några år?

– Jättelångsiktiga mål har jag inte. Jag hoppas bara att jag kommer kunna tävla länge, bli bättre och få fortsätta att tävla i landslag, säger Ebba.

Hon pratar sansat om realistiska framtidsmål. Om vikten av att först och främst sikta mot det som går att nå inom en rimligt snar framtid. Men så gläntar hon till sist på dörren. Den till de stora drömmarna.

OS i Los Angeles 2028.

– Det är klart att man drömmer stort, men jag tror att jag fokuserar bättre och tränar bättre om jag har lite mer rimliga mål istället för att bara säga att "jag ska tävla i OS 2028". Men det är klart, OS 2028, det hade jag gärna kunnat köra på, säger Ebba och ler urskuldande.

Artikeltaggar

FriidrottIF Hagen FIK

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare