Hoppa till huvudinnehållet

Missing People fortsätter söka: ”Fallen är alltid aktiva, vi avslutar aldrig”

Publicerad:
I ett sök delar man upp sig i grupper med en patrulledare i varje.
I ett sök delar man upp sig i grupper med en patrulledare i varje. Foto: URBAN ANDERSSON

Varje år anmäls tusentals personer försvunna i Sverige, personer som lämnar nära och kära i ovisshet. Vid varje anmälan sätts ett arbete igång med att försöka hitta personen igen, främst från Polisen men även från frivilligorganisationer som Missing People.

Från Polisens sida görs först en bedömning om ärendet ska vara högprioriterat, det vill säga om det kan vara risk för personens liv eller hälsa, eller om någon kan tänkas ha lämnat hemmet i oförstånd utan att ha meddelat anhöriga.

Cirka en fjärdedel av fallen brukar vara högprioriterade. Då inleds en räddningstjänst och polisen arbetar utifrån en arbetsmodell som kallas Efterforskning av försvunna personer (EFP). I vissa av fallen kan det tas beslut om fullskaliga räddningsinsatser med externa resurser.

Man söker aktivt och slutar först om personen hittats, den farliga situationen upphört, om man gått igenom sökområdet tillräckligt noga utan att hitta personen eller om det finns medicinska grunder och ingen anträffats, till exempel om det är kallt vinterväder.

Försvunna personer, ej i fjällen
PO SkaraborgHela Sverige
20211145612
20201366298
20191446738
20181817231

Missing People

Robert Johansson, verksamhetsledare i Skaraborg för Missing People, berättar att de oftast blir inkopplade på initiativ från anhöriga men ibland även av Polisen.

– Om det är ett högprioriterat fall tar Polisen kontakt med oss, annars tar anhöriga kontakt och vi kollar att det finns en polisanmälan.

Missing People börjar med att ta kontakt med två anhöriga för att få en bredare bild och sätta en prioriteringsgrad på ärendet. De försöker även ringa personen så det inte handlar om ett frivilligt försvinnande, vilket är den vanligaste anledningen.

Därefter kan de ordna sökinsatser. Antingen interna med exempelvis fyrhjuling, båt eller drönare, eller allmänna där alla över 18 år kan delta. Allmänheten är ofta bra på att sluta upp, speciellt om fallet blivit uppmärksammat. Man bör dock vara beredd på vad man kan hitta, menar Robert.

– Vi informerar alltid när grupperna går ut att man kan göra ett fynd som inte är så angenämt. Vi erbjuder även krishjälp, samtal med en psykolog.

Robert Johansson har varit engagerad i Missing People i fyra år. Han tycker det känns skönt att kunna göra något.
Robert Johansson har varit engagerad i Missing People i fyra år. Han tycker det känns skönt att kunna göra något. Foto: Anton Gyllenäs

Tillsammans med polisen gör de upp sökområden och skulle de hitta något backar alla undan och patrulledaren larmar direkt.

"Avslutar aldrig”

I nuläget finns flera aktiva fall. Från Missing Peoples sida står tre personer just nu som efterlysta i Skaraborg, aktiva fall som när som helst kan resultera i nya sök om det kommer in nya tips.

61-årige Göran från Falköping är försvunnen sedan den 5 juli när han lämnade sitt hem.
61-årige Göran från Falköping är försvunnen sedan den 5 juli när han lämnade sitt hem. Foto: Polisen

Göran försvann från sitt hem i centrala Falköping den 5 juli i år, sedan dess har han inte hörts av. Tre intensiva sökinsatser har genomförts men ännu har han inte hittats. Just nu inväntar man information och planerar för ytterligare sök senare i veckan.

Man i 60-årsåldern försvunnen – nya sökinsatser planerade på torsdagen

Det är lite oklart när 46-årige Daniel från Skövde försvann, någon gång runt slutet av januari eller början av februari i år är teorin. Han sågs senast i Skövde centrum.

Therése från Lidköping är försvunnen sedan 29 december 2019 då hon försvann från sin bostad. Hon var då 40 år. Missing People har gjort många sökinsatser men har inte så mycket mer att gå på just nu.

Therése försvunnen i två år – många frågor utan svar: ”Det känns mest hopplöst”

– Fallen är ju alltid aktiva, vi avslutar aldrig några. Tillkommer det något nytt går vi ut och söker igen, säger Robert.

Robert har själv varit engagerad i Missing People i fyra år och tycker det känns skönt att kunna göra något.

– Man hoppas alltid. Vi vill alltid hitta personen, oavsett resultat, för familjernas skull. Om det skulle vara ett tragiskt fynd vi gör så är det ändå för att hjälpa till, för familjen att få ett avslut i alla fall. Ovissheten tror jag är det värsta att gå med.

Artikeltaggar

Försvunna personerMissing PeopleSamhälleSkaraborg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.