Fällde favoriten: ”Ingen kunde hitta på något”

Publicerad:
Global Collection och Lara Boko är båda klara för start Stochampionatet efter fredagens uttagningslopp på Axevalla. Foto: Erica Augustsson

För elva år sedan vann Tamla Celeber Stochampionatet. Nu har hennes dotter Imhatra Am chansen att upprepa sin mors bedrift.

Under fredagskvällen övertygade hästen stort då hon tog hem ett av de sex uttagningsloppet till Stochampionatet.

Stefan Melander tränar stoet som kördes till vinst av Mats E Djuse. Trots att Imhatra Am hade gått ett tufft lopp i Stosprintern blott åtta dagar tidigare så hade hon gott om spring i benen. Framme i tät fick hon sällskap av Chatty Kronos på utsidan halvvägs in i loppet, men var aldrig nära att släppa taget utan Imhatra Am sprang undan på spänstiga ben.

– Hon är tuff och rejäl, men det var bara åtta dagar mellan starterna så det var skönt att komma till ledning och få köra lite lugnt. Nu behövde hon inte gå sig tom och det fanns krafter kvar. Jag har fått köra henne i varje start sedan hon kom till Sverige och varit med i många stora lopp, så hon betyder mycket för mig, sade Mats E Djuse.

Inledande favoritfall

Kvalen inleddes med ett tungt favoritfall. Trots att Lara Boko fick bestämma i måttlig fart efter att släppts till ledningen fick hon se sig regelrätt besegrad. Det var Fredrik Wallin-tränade Global Collection som var den som lyckades besegra henne och det skedde efter ett perfekt avvägt smyglopp signerat Mats E Djuse.

Från tredje invändigt skiftade han position till utvändigt ledaren halvvarvet före mål och fick slag om ledarinnan redan halvvägs in på upploppet.

– Ledaren gick på i jämnt tempo. Ingen kunde hitta på något bakifrån utan vi kom ut perfekt och det var skönt att det löste sig trots att plan A inte fungerade med att hålla rygg på Lara Boko. Det har känts att Fredrik har en fin häst här även om hon inte mött de bästa, sade Mats E Djuse.

Favorit hos Redén?

Det körs knappt ett storlopp på svensk mark utan att en av Daniel Redén-tränad häst finns med i startfältet. Även i 2022 års Stochampionatet kommer mästertränaren finnas representerad och frågan är om han inte har loppets favorit i Glamorous Rain. Uttagningsloppet kördes inte i något högt tempo, men blev ändå en moralisk prövning då Great Skills låg tajt på utsidan och sökte strid. Det var henne dock övermäktigt för över spurtrakan gick Redéns sto ifrån till säker seger i lag med Örjan Kihlström.

Örjan Kihlström med Glamorous Rain.
Örjan Kihlström med Glamorous Rain. Foto: Erica Augustsson

Från samma stall hämtades en annan kvalvinnare då Felicia Zet spurtade ner Kashmir River i en överpacad tillställning.

De avslutande kvalloppen såg Fredrik Perssons Deborah S.H. samt Adrian Kolgjinis A Perfect Face.

Klara för final:

• Global Collection (hästnamn) –Fredrik Wallin (tränare)

• Lara Boko – Timo Nurmos

• Glamorous Rain – Daniel Redén

• Great Skills – Daniel Wäjersten

• Imhatra Am – Stefan Melander

• Chatty Kronos – Jerry Riordan

• Felicia Zet – Daniel Redén

• Kashmir River – Björn Röcklinger

• Deborah S.H. – Fredrik Persson

• Rihanna W.I. – Timo Nurmos

• A Perfect Face – Adrian Kolgjini

• Ninepoints Lucy – Jörgen Westholm.

Artikeltaggar

AxevallaTrav

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare