Hoppa till huvudinnehållet

Dags för trippeltrav: ”Otroligt nöjd med den sportsliga kvalitén”

Publicerad:
Glamorous Rain med Örjan Kihlström vann ett av uttagningsloppen till Stochampionatet och är en av tolv hästar som gör upp i söndagens final på Axevalla. Axevallas sportchef Lars Ågren, här under en av flera segerintervjuer i vinnarcirkeln genom åren, är nöjd med årets startfält i trippeltravet.
Glamorous Rain med Örjan Kihlström vann ett av uttagningsloppen till Stochampionatet och är en av tolv hästar som gör upp i söndagens final på Axevalla. Axevallas sportchef Lars Ågren, här under en av flera segerintervjuer i vinnarcirkeln genom åren, är nöjd med årets startfält i trippeltravet.

Axevalla förbereder sig inför årets upplaga av trippeltravet.

Upp emot 500 hästar kommer till start över dagarna tre.

– Jag är överlag otroligt nöjd med den sportsliga kvalitén på tävlingarna, säger Axevallas sportchef Lars Ågren som tycker att årets upplaga av Stochampionatet är mer oförutsägbart än tidigare.

Trippeltravet är tillbaka och i år även publiken. Begränsningarna som följde av coronarestriktionerna under pandemin är borta sedan länge.

Axevalla är redo för att åter ta emot besökare på banans stora travhelg och sportsligt håller tävlingarna hög klass.

– Det känns oerhört bra att publiken är välkommen tillbaka. Det märks på alla sätt och vis. Det har varit två tråkiga år även om det sportslig har fungerat bra. Vi har inte tappat i kvalitet då det har varit samma pengar att köra om för de aktiva men hela Axevallas hjärta och själ kretsar kring Stochampionatshelgen, säger Axevallas sportchef Lars Ågren och fortsätter:

Axevalla redo för folkfest igen: ”Riggat för 25 000 människor”

– Hela den här helgen bygger i stort sett helt och hållet på att det är publik runt hela banan. Efter två väldigt märkliga år känns det helt underbart att det är som vanligt igen. Jag är överlag otroligt nöjd med den sportsliga kvalitén på tävlingarna i alla tre dagarna i år, fortsätter han.

Utöver Solvalla som har tre tävlingsdagar i samband med Elitloppshelgen i slutet av maj är Axevallas trippeltrav unikt i Sverige med travtävlingar på samma bana tre dagar i rad.

Publiken är viktig för trippeltravet och det här året är folk välkomna tillbaka till Axevalla efter två år präglade av coronarestriktioner.
Publiken är viktig för trippeltravet och det här året är folk välkomna tillbaka till Axevalla efter två år präglade av coronarestriktioner. Foto: Annika Wennerholm

Inleds på fredagen

Axevallas trippeltrav inleds på fredagen med V64 som huvudtävlingar.

– Det är en bra start på helgen. Det är helt magiskt att komma ut på fredagen under Stochampionatshelgen på alla sätt och vis. Vårt stora lopp på fredagen är Axevalla Maraton. Det är det längsta travloppet i Sverige och det var också grejen när vi instiftade loppet. Det är en udda distans med 4 140 meter. Det är ett roligt lopp och det kan hinna hända mycket. Det är i publikens smak och det är några riktigt bra hästar med.

Bland fredagens huvudnummer återfinns även två heatlopp med åtta hästar.

– Det är för många en personlig favorit. Det är ett jätteroligt upplägg med omvänd startordning för hästarna i de två heaten. Om det blir olika vinnare, vilket det nästan alltid blir, så körs det ett skiljeheat som sista lopp på kvällen där två kombattanter gör upp.

Extra pengar på V65

På lördag är det V75-tävlingar på Axevalla som sportsligt håller hög klass och som är spelmässigt extra intressanta med 51 miljoner kronor extra jackpottpengar i potten.

Axevalla har rykte om sig som skrällbana och innehar för övrigt rekordet i Sverige när det gäller utdelning till en ensam vinnare på V75 (över 67 miljoner kronor).

– Det är en klyscha som det alltid pratas om när vi har tävlingar och det är vårt långa upplopp (227 meter). Det är väldigt utslagsgivande och det kan hända mycket mer på ett långt upplopp vilket man också ser.

Axevallalöpningen en klassiker

Sportsligt är huvudnumret Axevallalöpningen, tillika Gulddivisionen, där hästar i den äldre eliten såsom Antonio Trot, Admiral As, Milligan´s School och och Ble Du Gers gör upp.

– Axevallalöpningen är ett riktigt klassiskt lopp. Det är det enda loppet som har körts på Axevalla ända sedan starten 1956 i obruten följd. Årets upplaga håller hög klass rakt över. En direktplats till Åby Stora Pris i höst erbjuds till vinnaren.

I den näst högsta klassen, silverdivisionen, deltar fyra hemmahästar (Champ Lane, Deep Pockets, Dats So Cool och Unico Broline) som gör det loppet extra intressant.

– Det är alltid kul när det blir hemmaprägel på de större loppen och större spelformerna.

Mer ovisst i år

Det är extra V75 på söndagen med flera lopp med meriterade hästar. Treåringsloppet Slaget vid Axevalla Hed och Stoeliten till minne av Karl-Erik Bender som gick bort i början av det här året.

Stochampionatet för de fyraåriga stona är det stora huvudnumret under hela helgen. Tolv hästar gör upp i finalen.

Lottat och klart i försöken till Stochampionatet

– Jag har aldrig under mina år sett ett öppnare Stochampionat på förhand än i år. Det är roligare och mer ovisst än tidigare och även sportsligt oerhört bra, säger Lars Ågren och utvecklar:

Fällde favoriten: ”Ingen kunde hitta på något”

– Det är jättesvårt att säga vem som vinner. Jag har flera favoriter. Däremot har jag sagt väldigt länge att jag tycker Great Skills är en så otroligt fin och bra häst. Jag har haft henne som en uppstigande kandidat. Hon har absolut chansen men det är väldigt många andra som också har chansen. Det ska bli oerhört spännande att se.

Det finns inga hemmahopp i finalen i Stochampionatet den här gången.

– Tyvärr är det inte det. I fjol hade vi med två hemmahästar i finalen. Det är ett otroligt tufft årgångslopp.

– Däremot finns det flera möjligheter till hemmasegrar under helgen i de andra loppen.

Axevalla laddar för trav i dagarna tre i helgen.
Axevalla laddar för trav i dagarna tre i helgen. Foto: Axel Noren

"Laddar maximalt"

Totalt är det 463 hästar som tävlar under tre dagar plus ytterligare 19 ponnyekipage som tävlar i två lopp (ett på fredag och ett på söndag).

– Den här helgen är oerhört viktig för våra tränare. Det kommer gäster och aktiva ifrån hela Norden – till och med ifrån Tyskland och Italien. Alla våra tränare laddar maximalt inför den här helgen för att kunna ha med sina bästa hästar. Sedan bjuder de in sina hästägare till den här helgen och har egna tält och arrangemang runtomkring.

"Alla ger järnet"

Trippeltravet är en stor apparat som kräver personella resurser.

– Alla har sin roll och är precis lika viktiga för att få ihop det här arrangemanget. Alla ger järnet för att det ska bli bra och alla brinner verkligen för det här.

– Förhoppningen är att alla hittar hit igen och att publiken får den upplevelse som vi vill bjuda på med travsport i världsklass och en feststämning runtomkring, fortsätter Lars Ågren.

Artikeltaggar

Trav

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.