Hoppa till huvudinnehållet

Misstänkt i mordutredningen avförd efter förhör – saknas bevis

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
Skövdebon avled på Skaraborgs sjukhus i Skövde 2018 och polisen inledde en förundersökning om mord, som senare lades ned. Två år senare öppnades den igen, men den kvinna som varit misstänkt i fallet har nu avförts från utredningen.
Skövdebon avled på Skaraborgs sjukhus i Skövde 2018 och polisen inledde en förundersökning om mord, som senare lades ned. Två år senare öppnades den igen, men den kvinna som varit misstänkt i fallet har nu avförts från utredningen. Foto: SLA/Arkiv

En Skövdebo avled på sjukhuset i Skövde 2018, en mordutredning inleddes, men lades ned när det slogs fast att dödsorsaken var sjukdom. En återupptagen mordutredning visade dock att han dog av förgiftning. Nu har den person som varit misstänkt i mordfallet avförts från utredningen eftersom det saknas konkret stödbevisning.

En Skövdebo i 60-årsåldern avled på Skaraborgs sjukhus i augusti 2018. Men det fanns initialt frågetecken kring dödsorsaken och polisen inledde en förundersökning med rubriceringen mord. Men efter en tid lades utredningen ned, det fanns enligt polisen ingen misstanke om brott. Den rättsmedicinska undersökningen hade slagit fast att dödsorsaken var sjukdom.

Pensionerade kommissarien: ”Vi gjorde vad vi kunde”

Misstänkte förgiftning

Anhöriga till Skövdebon begärde överprövning av polisens beslut eftersom de hade misstankar om att han hade förgiftats.

Chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm överprövade beslutet men kom fram till att det var riktigt. Men efter Wennerholms beslut våren 2019 begärde de anhöriga återigen överprövning och i januari 2020 fattade överåklagare Mikael Björk vid Utvecklingscentrum i Göteborg beslutet att förundersökningen skulle återupptas.

Skövdebon förgiftades – nya uppgifter i uppmärksammad mordutredning

”Det har i ärendet framkommit nya relevanta uppgifter som det finns anledning att låta Rättsmedicinalverket yttra sig över. Jag har därför beslutat att återuppta förundersökningen för att inhämta ett sådant yttrande” sade Björk. Bland annat skulle Rättsmedicinalverket göra fler undersökningar.

Höga gifthalter i blodet

Svenska Dagbladet har gjort en omfattande granskning av fallet som visat att experter inom olika områden är mycket oense om vad som kan ha lett fram till mannens död.

Men nya uppgifter framkom, vilka avslöjades av Svenska Dagbladet i våras. Från ett sparat blodprov från Skövdebon hade experter fastställt att det fanns mycket höga halter av giftet antimon och att det ledde fram till hans död.

Beslut: Förundersökning om mord återupptas

”Saknas stödbevisning”

En person med tidigare kopplingar till mannen hördes i ärendet. Nu säger överåklagare Mikael Björk i ett pressmeddelande att den kvinna som varit skäligen misstänkt för mord i ärendet avförs från utredningen.

– Vi har förhört den misstänkta kvinnan, som nekar till brott. Det saknas konkret stödbevisning vilket gör att det inte går att bevisa att personen har gjort sig skyldig till brott. Kvinnan är därmed avförd från utredningen. Det finns ingen person i utredningen som är misstänkt, säger överåklagare Mikael Björk, som lett förundersökningen, i pressmeddelandet.

Eftersom mord inte preskriberas och det inte finns en misstänkt gärningsperson lämnar Björk tillbaka ledningen av förundersökningen till Polismyndigheten.

Artikeltaggar

Brott & blåljusMordSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.