Hoppa till huvudinnehållet

Frias från bombplaner - men döms för grovt vapenbrott

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
På fredagen dömde Skaraborgs tingsrätt ”bombmannen” till fängelse i tre år och sex månader bland annat för grovt vapenbrott.
På fredagen dömde Skaraborgs tingsrätt ”bombmannen” till fängelse i tre år och sex månader bland annat för grovt vapenbrott. Foto: Roland Svensson

Fängelse i tre år och sex månader. Det blev tingsrättens dom gällande det uppmärksammade fallet med ”bombmannen” från Falköping. Han döms bland annat för grovt vapenbrott, men frias från förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Enligt tingsrätten hade han kunskap och möjlighet att framställa sprängämnen men saknade konkreta planer.

Mannen från Falköping som haft kopplingar till den nazistiska organisationen NMR åtalades i våras misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse grovt brott, grovt vapenbrott, förberedelse till grovt vapenbrott, vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och brott mot lagen om sprängämnesprekursorer (kemiska ämnen som kan användas för att tillverka sprängämnen).

Misstanke om bombplaner

Mannens bostad utanför Falköping var när säkerhetspolisen slog till i november förra året fylld av vapen, kemikalier och explosiva varor. Hans gård pekades ut som något som kunde liknas vid ett ”bomblabb”. Enligt åtalet mot honom hade han bland annat planerat ett bombattentat.

Döms till fängelse

På fredagen kom Skaraborgs tingsrätts dom mot mannen. Han döms för grovt vapenbrott, förberedelse till grov vapenbrott, vapenbrott av normalgraden, brott mot lagen om sprängämnesprekursorer.

Efter undersökning och provskjutning med återfunna vapen visade det sig att både revolvern och den 3 D-printade pistolen fungerade som skjutvapen, uppger tingsrätten.

Beslagtagna vapendelar, 3 D-printade i plast, visade sig bland annat vara delar till halvautomatiska vapen vilka i färdigt skick kunde avlossa en mängd skott i snabb takt. Om vapnen hade färdigställts hade vapnen varit av särskilt farlig beskaffenhet.

Påföljden bestäms av tingsrätten till fängelse i tre år och sex månader för den brottsligheten.

”Har haft kunskaper”

Men mannen frias från den allvarligaste åtalspunkten - förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse grovt brott.

Tingsrätten konstaterar att med anledning av de fynd som gjorts i hans bostad att han haft de ämnen, kemikalier, material och annat som krävts för att tillverka sprängämnen till en bomb. ”Det är också klarlagt att XX haft de kunskaper och manualer som krävts för att rent faktiskt kunna tillverka sprängämnen”.

Har förnekat

Enligt åklagarens uppfattning har mannen haft uppsåt att åstadkomma en explosion med fara för annans liv och hälsa eller omfattande förstörelse av annans egendom. Detta har mannen bestämt förnekat under rättegången.

Mannen har skrivit några textdokument som åklagaren har tolkat som ett manifest, texterna innehåller många citat av författare och uttrycker högerextrema och rasistiska åsikter och hyllar exempelvis Anders Breivik.

”Inga tänkbara brottsobjekt”

Tingsrätten anser dock inte att det finns något som klart visar att mannen haft några mera konkreta planer på att åstadkomma en explosion med fara för annans liv och hälsa eller omfattande förstörelse av annans egendom. ”Det finns inga tänkbara brottsobjekt och XX har varit lika intresserad av sprängämnen som av vapen och tillverkning av 3D-printade sådana. XX ska därför frikännas från åtalet för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott”.

”Ska fundera”

Kammaråklagare Henrik Olin är hyfsat nöjd med domen uppger han för TT – trots att 25-åringen inte dömdes för bombplanerna.

– Där kan jag konstatera att tingsrätten lägger ribban ganska högt. Jag ska ta mig en funderare på om jag nöjer mig med det här eller om jag ska överklaga den delen, säger han till TT och tillägger:

– I övrigt så döms han i princip till det han var åtalad för. Jag hade yrkat på fyra års fängelse och han fick 3,5 – inte jättestor skillnad. Jag tycker i grunden att det är en välskriven dom.

Artikeltaggar

Allmänfarlig ödeläggelseBrott & blåljusSkaraborgs tingsrättSäkerhetspolisen

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.