Hoppa till huvudinnehållet

Tog sitt livs största seger i Stochampionatet: "Är en fantastisk häst"

Publicerad:
Daniel Wäjersten vann årets upplaga av Stochampionatet på Axevalla med det fyraåriga stoet Great Skills.
Daniel Wäjersten vann årets upplaga av Stochampionatet på Axevalla med det fyraåriga stoet Great Skills. Foto: Malin Albinsson

Daniel Wäjersten tog sitt livs största seger då han bakom egentränade Great Skills vann årets upplaga av Stochampionatet på Axevalla under söndagen.

– Det är en fantastisk häst, sade Daniel Wäjersten.

Wäjersten som är tränare på Sundsvallbanan Bergsåker har på kort tid etablerat sig som en av Sveriges främsta travtränare.

Den där riktigt stora segern i ett unghästlopp hade dock saknats fram till söndagens lopp.

Då satsade han allt på ett kort med Great Skills som aldrig tidigare visat någon påtaglig startsnabbhet bakom bilen, men som nu flög till tät.

Därefter valde Wäjersten att överlåta ledningen till Lara Boko som länge och väl hade loppet i sin hand.

Vid upploppets början kom luckan för Great Skills som undan för undan fick upp farten och som stegen före mål lyckades sätta nosen först.

Nytt världsrekord

Segertiden skrevs till 1.12,5a/2 640 meter vilket var nytt världsrekord för fyraåriga ston över lång distans. Förstapriset uppgick till 2,4 miljoner kronor.

Lara Boko slutade tvåa och Felicia Zet slutade trea.

– Det känns ganska så tomt. Det är helt sjukt att vi siktat mot det här loppet sedan jag fick ta över hästen. Vi har försökt ha hästen så bra i ordning som möjligt tills idag. Vi hade tur som fick ett framspår trots andraplatsen i försöket och idag var marginalerna på vår sida, sade Daniel Wäjersten efter storloppsvinsten.

– Hon var lite laddad idag och även om planen i första skedet inte var att släppa ledningen till Lara Boko så kändes det som ett naturligt val så som loppet blev. Hon har varit en snackhäst sedan första stund på tävlingsbanan. Det är en otrolig individ med en fantastisk härstamning, fortsatte han.

"Hon går hela vägen"

Great Skills tränades under treåringssäsongen av Hans-Owe Sundberg som dock avslutade sin proffstränarkarriär i slutet av fjolåret. Därefter gick stoet i träning hos just Daniel Wäjersten som fick chansen att förvalta stoet som ägs av Rolf och Kirsi Andersson.

Samma ägarpar som står bakom Prix d’Amerique-vinnaren Readly Express.

– Det kändes långt fram, men vi vet att hon går hela vägen. Det är precis vad Hans-Owe Sundberg sagt. Han gav nästan klartecken efter värmningen hemifrån tv:n. Vi valde Daniel Wäjersten som tränare till hästen för att vi ville satsa på en ung, hungrig tränare. Det var tredje gången gillt vi prövade lyckan; det här är vår näst största seger i pengar räknat under min karriär som hästägare, sade Rolf Andersson.

Artikeltaggar

StochampionatetTrav

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.