Sista Tôrparpriset har tillkännagivits – här är vinnaren: ”Så himla häftigt”

Publicerad:
Ingvor Ljung delade ut diplom till Charlies Teaters Charlotte Kristiansson och Ewa Winberg från stiftelsen lämnade över pengar och blommor.

Tôrparpriset går i graven med flaggan i topp.

Årets vinnare av stipendiet är den sista. Charlies teater har tilldelats priset för 2022.

– Så himla häftigt, det är jättestort och jätteviktigt för oss, säger Charlotte Kristiansson, från Charlies Teater.

Komikerna Per Andersson och Björn Gustafsson, journalisten Carina Bergfeldt från Götene, musiker Simon Lungman och sångerska Linda Bengtzing är bara några av alla de som fått motta tidigare Tôrparpris till minne av Skaras okrönte underhållare Mats Ljung.

I dag var det dags att återigen tillkännage vem som får priset, och det skedde på bakgården vid Båtmanska huset där Mats Ljung själv började med att sätta upp farser och ”värma upp scenen” för de som skulle komma efter – nämligen årets pristagare.

”Bara glädje”

Det blir Charlies teater som får det sista priset på 50 000 kronor.

– Teater i sig är bara glädje, som vi skapar tillsammans över generationsgränserna. Den yngsta som är med är fem år och sedan upp över pensionsåldern. Teater gör stor skillnad för många och det är helt fantastiskt att få vara med och se vad som händer. Vi har inte haft en enda tom termin, säger Charlotte Kristiansson på Charlies teater.

Några av de aktiva i Charlies Teater som ”råkade” vara på plats när priset skulle delas ut.
Några av de aktiva i Charlies Teater som ”råkade” vara på plats när priset skulle delas ut.

Det är också andra gången som föreningen prisas genom Mats Ljungs Tôrparpris. Även 2009 fick teaterföreningen ta del av prissumman då de delade priset med Jeanette Capocci.

Prissumman på 50 000 kronor är det som blivit kvar i stiftelsen efter att nästan en miljon delats ut totalt under de 20 gångerna.

– Det är 50 000 kronor i år, plus några tusenlappar till som är en slatt som blir över när stiftelsen är avslutad, berättar Ingvor Ljung.

Mats Ljungs familj har delat ut Tôrparpriset i 20 års tid.
Mats Ljungs familj har delat ut Tôrparpriset i 20 års tid. Foto: Arkiv

Årets utdelning av Tôrparpriset är den sista. Inför tillkännagivandet hade 34 personer ditintills delat på nästan en miljon kronor.

Se den kompletta listan över pristagarna längre ner.

Motiveringen

Kulturarbete i 37 år

Redan 1985 startade den här föreningen sitt viktiga arbete i Skara. Deras mål har varit att ge barn och ungdomar en chans att utveckla och finna sig själva i teatern, dansen och konstens underbara värld. Som en motpol till den klassiska idrottskulturen finns föreningen där för att hjälpa barn och ungdomar att nyfiket upptäcka saker de inte själva visste att de kunde eller vågade. Allt i från femåringar till vuxna får här vara med i skapandet av en föreställning, till att själva stå på scenen i de teater- och dansföreställningar som föreningen årligen har satt upp sedan starten.

I Skara har det nu under många år blivit ett uppskattat inslag i Skaras sommarbild med de vuxen- och barnföreställningar som Charlies teater spelar upp på den bakgård där Mats Ljung satte upp sommarfarser. Likaväl har det blivit tradition att i jul- och nyårstid presentera pjäser av olika slag i Skara skolscens lokaler.

Vi i Mats Ljungs Tôrparstiftelse är enormt glada över att få ge detta sista Tôrparpris på 50 000 kronor till Charlies teater.

Tôrparpris-vinnare genom åren

2002 Mikael Riesebeck

2003 Åsa Fång

2004 Per Andersson

2005 Sofia Hedström/Anders Nystedt

2006 Linda Bengtzing/Johan Randén

2007 Johanna Abrahamsson/Tobias Persson

2008 Björn Gustafsson/Viktor Morell

2009 Jeanette Capocci/Charlies Teater

2010 Jessica Heribertsson

2011 Elisa´s/Solstrålarna från Götene

2012 Filip Johansson/Timotej

2013 Simon Ljungman/Hanna Fahl

2014 Carina Bergfeldt/Petter Bristav

2015 Elina Stridh, Sebastian Freij, Jonathan Borg

2016 Klas Wiljergård

2017 Vrickade teatern/Affekt film AB

2018 Jonas von Essen, Jonna Sandén

2019 Anton Ljungqvist, Fatima Bremmer

2020 Pandemiuppehåll

2021 Alvina Ljung och Hugo Ljungkvist

2022 Charlies Teater

Artikeltaggar

Mats LjungNöje/KulturNyheterSkaraTôrparpriset

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare