Hoppa till huvudinnehållet

Mäklarens bästa tips: Så vinner du budgivningen – och så maxar du din försäljning

Publicerad:
Foto: SLA/TT

Måla om och renovera före försäljning – eller sälja i befintligt skick? Buda innan visning?

Det finns mycket att tänka på vid en bostadsaffär – både för köparen och säljaren.

Fredrik Johansson, mäklare på Fastighetsbyrån, avslöjar sina bästa tips.

Uppmanar till lugn – efter nya siffrorna: ”Lite väl drastiskt”

Det är många frågor som dyker upp när man står i begrepp att sälja sitt hem. Ska man renovera eller inte? Kanske till och med måla om? Hyra in styling?

Även som köpare finns det en drös frågor som är svåra att reda ut på egen hand. Ska man ”chockbuda” direkt vid en budgivning för att sätta ton? Höja med små eller stora belopp? Vänta ut andra budgivare?

SLA har tagit hjälp av Fredrik Johansson, mäklare på Fastighetsbyrån sedan 2012 i Skövde, Tibro, Hjo och Karlsborg. Här är hans bästa tips.

För säljare

– Om man går i säljtankar, ta en mäklarkontakt i tidigt skede oavsett situation. Då kan vi vara bollplank gentemot den säljaren och förbereda allt som hör till. Ibland kan man vilja förbättra vissa saker på bostaden. Vi kan planera försäljningen på ett helt annat sätt då. Exempelvis genom att fota bostaden i rätt tid, eller kontakta tidigare spekulanter så att de är köpklara.

Renovera innan försäljning?

– Det beror väldigt mycket på helheten. Har hela huset ett renoveringsbehov kanske det inte är lika nödvändigt. Men om det bara är ett enstaka rum som skulle förbättra helhetsupplevelsen vid en renovering så är det intressant.

Extra viktiga rum?

– Generellt sociala ytor. Kök och vardagsrum. Många uppskattar ett fräscht badrum också, det är viktigt. Men generellt är en bra helhet viktigt.

Hur ska man tänka kring utgångspris?

– Det ska vara varken för högt eller lågt, kring marknadsvärdet. Men som med allt annat finns det en psykologisk aspekt. Det är klart att det kan vara listigare att sätta 1 995 000 kronor exempelvis i stället för 2 000 000 kronor.

För köpare

– Om jag utgår från att köparen redan äger ett boende och ska byta så är det, precis som vid försäljning, väldigt nyttigt med en tidig mäklarkontakt. Säg att man hittar sitt drömboende, men inte har inlett en försäljningsprocess av sin nuvarande bostad. Då är det många gånger banken säger nej. Kalkylen håller inte för två bostäder.

– Scanna marknaden och ha en tidig mäklarkontakt, som kan vara både din säljmäklare och köpcoach.

Hur ska man tänka vid budgivning?

– Visa att du är seriös. Inga skambud i början. Det gör bara säljaren irriterad. Håll rimliga höjningar, höj inte med småbelopp. Många tappar affärerna för att de gör säljaren förnärmad.

Köpa innan visning?

– Det där med förhandsbud är en avvägning. Ibland riskerar man att betala ”för mycket”, men å andra sidan säkerställer man att man får bostaden. Det där kommer nog lugna sig lite, på tal om en hetsig marknad som vi befinner oss i just nu. Men förhandsbud är en avvägning från fall till fall.

– Tveka inte på att rådgöra med mäklaren som håller i affären. För det ska man ha med sig, vi mäklare ska främja både köparens och säljarens intresse.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFastighetsbyrån ABSkaraborgSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.