Hoppa till huvudinnehållet

Träd föll över gravar: ”Vet inte hur mycket skador”

Publicerad:
En stor lind krossade stenmuren och föll in över flera rader med gravar. Anna Karlsson, kyrkogårdsarbetare, och hennes kollegor arbetar hårt med att röja upp. Foto: Elin Andersson

Torsdagskvällens oväder ställde till det i Varnhem.

Ett stort träd har blåst ner över gravar och krossat en stenmur. Andra har fallit över vägar.

– Det blir väldigt mycket sågjobb och städning för oss här, säger Anna Karlsson som jobbar på kyrkogårdsförvaltningen.

Regn, åska och starka vindar svepte in över Skaraborg under torsdagskvällen. I Varnhem, som har många stora träd längs vägar och vid klosterkyrkan, ses spåren tydligt morgonen efter.

– Det första jag såg när jag kom i morse var träd som fallit över vägen så jag inte kunde komma fram med bilen. Jag hade hört att träd hade ramlat, men trodde inte alls att det var i den här utsträckning, säger Simon Nyberg som sommarjobbar på kyrkogårdsförvaltningen.

Anna Karlsson och Simon Nyberg vid trädkronan på den nedfallna linden inne på kyrkogården.
Anna Karlsson och Simon Nyberg vid trädkronan på den nedfallna linden inne på kyrkogården. Foto: Elin Andersson

– Nu blir det inte svårt att veta vad jag ska jobba med de närmaste dagarna. Det är överväldigande, fortsätter han med krattan i handen och blickar ut över det hörn av Varnhems kyrkogård som drabbats värst.

Träd över gravar

Allra tydligast är den stora lind som lossnat från rötterna och lagt sig. Först genom att krossa delar av stenmuren och sedan rakt ut över flera rader med gravstenar. NLTs reporter på plats tar sig en titt och det ser ut som om de flesta gravarna klarat sig utan större åverkan från trädet, men det är något osäkert.

– Vi vet inte än hur mycket skador det har blivit. Det är svårt att se just nu, säger Anna Karlsson som deltar i arbetet med att röja upp.

Flera rader med gravar har fått trädet över sig,  men inledningsvis ser skadorna ganska lätta ut.
Flera rader med gravar har fått trädet över sig, men inledningsvis ser skadorna ganska lätta ut. Foto: Elin Andersson

Hon har precis stängt av motorsågen och tar av skyddshjälmen för att kunna prata.

– Skara pastorat har 17 kyrkogårdar och just nu åker arbetslagen runt för att se efter hur skadorna har blivit. Det verkar vara värst här i Varnhem, men det har fallit några träd i Eggby och Stenum också, berättar Anna.

”Mycket sågjobb”

De är för tillfället sex personer som arbetar med att röja upp efter stormen. Fyra av dem inledde med att ta bort ett träd som blåst ner över vägen intill vandrarhemmet i byn.

– Det blir mycket sågjobb och mycket städning för oss här. Det ska vara gudstjänst i helgen så vi fokuserar på att man ska kunna komma fram någorlunda, säger Karlsson.

Joakim Björk i lastmaskinen och Anna Karlsson, Toralf Alexandersson och Carl Hamnström jobbar med att få bort trädet som föll över vägen vid vandrarhemmet i Varnhem.
Joakim Björk i lastmaskinen och Anna Karlsson, Toralf Alexandersson och Carl Hamnström jobbar med att få bort trädet som föll över vägen vid vandrarhemmet i Varnhem. Foto: Elin Andersson

Den stora linden som ligger över gravarna inspekteras under morgonen.

– Den har rivit ner och krossat en del av muren. Det kommer bli mycket jobb att pussla ihop den igen. De flesta gravarna ser ut att ha klarat sig bra, men några har kanske fått en stor gren på sig. Vi kommer jobba med detta hela dagen, men jag tror inte vi blir klara ändå. Vi får jobba oss framåt, säger Anna.

Motorsågskörkort

Semestertider gör att det kan ta lite längre tid med uppröjningsarbetet än vanligt.

– Många som har motorsågskörkort har semester, konstaterar hon.

Då många privatpersoner rör sig i området, både turister och kyrkogårdsbesökare, så kommer vissa åtgärder för att höja säkerheten kring de nedfallna träden att göras.

– Vi spärrar av och säkrar upp ifall vi inte blir klara idag, avslutar Anna Karlsson.

Delar av stenmuren krossades när linden föll.
Delar av stenmuren krossades när linden föll. Foto: Elin Andersson
Joakim Björk fyllde på containern med trädresterna.
Joakim Björk fyllde på containern med trädresterna. Foto: Elin Andersson
Uppröjningsarbetet efter nedfallna träd i Varnhem väntas ta in i nästa vecka.
Uppröjningsarbetet efter nedfallna träd i Varnhem väntas ta in i nästa vecka. Foto: Elin Andersson

Artikeltaggar

NyheterSkara kommunVarnhemVarnhems klosterkyrka

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.