Trimmade A-traktorer ett problem – nya regler utreds: ”Stort föräldraansvar”

Publicerad:
Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, vill påkalla föräldrarnas uppmärksamhet. Foto: Pressbilder

Regeländringen för dryga två år sedan satte bollen i rullning.

Nu märker polisen av allt fler trimmade A-traktorer.

– Om du som förälder vet att din ungdom kör en manipulerad A-traktor och inte gör något åt det kan du fällas för tillåtande av olovlig körning, säger Mikael Andersson på Transportstyrelsen.

A-traktorer dyker upp som svampar ur marken. Antalet registrerade fordon har ökat varje år – men den tydliga uppgången tog fart under 2020.

Då införde Transportstyrelsen ändringar i reglerna. Det blev då möjligt att spärra hastigheten med elektroniska metoder.

– Det fanns fördelar med den här regeländringen. Den gjorde det möjligt att bygga om nyare bilar till A-traktorer. Nyare bilar är både mindre skadliga för miljön och mer trafiksäkra än äldre bilar, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, i ett pressutlåtande.

Trimmade A-traktorer ett problem

Men regeländringen har fått konsekvenser. Manipulerade A-traktorer – som kan köras i betydligt högre hastigheter än de tillåtna 30km/h – förekommer allt oftare.

En 15-åring med mopedkörkort riskerar att bli fälld för olovlig körning med återkallat körkort som följd.

– Jag vill trycka på att det finns ett stort föräldraansvar i den här frågan. Om du som förälder vet att din ungdom kör en manipulerad A-traktor och inte gör något åt det kan du fällas för tillåtande av olovlig körning. Det i sin tur kan leda till att ditt eget körkort blir återkallat, säger Mikael Andersson.

Pågående regeringsuppdrag

Regeringen har givit Transportstyrelsen i uppdrag att utreda behovet av förändrade regler för A-traktorer. Bland annat ingår att se över möjligheterna att införa regler eller krav som gör det svårare att manipulera A-traktorer, och som underlättar för myndigheterna att identifiera felaktig användning.

Arbetet pågår och Transportstyrelsen kommer att redovisa uppdraget och förslag på regeländringar i november 2022.

Så många A-traktorer finns i din kommun
KommunÅrAntal A-traktorerAntal A-traktorer i trafik
Skövde2022255174
Tibro7550
Karlsborg8762
Falköping316207
Tidaholm14389
2021
Skövde183109
Tibro5334
Karlsborg6539
Falköping268170
Tidaholm14488
De påverkas av reglerna: ”Fler blir arga på oss”

Artikeltaggar

NyheterSkaraborgSverigeTransportstyrelsen

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare