Hoppa till huvudinnehållet

Abrahamsson om resan: ”Utan jobbet med vätgasen hade vi inte fått Volvos etablering”

Publicerad:
Johan Abrahamsson (M) berättar om den laddade resan som resulterade i en batterifabrik i Mariestad.
Johan Abrahamsson (M) berättar om den laddade resan som resulterade i en batterifabrik i Mariestad. Foto: Alf Ehn

Under onsdagen kom beskedet om att Volvokoncernen ska etablera en batterifabrik i Mariestad.

– En lång men lärorik resa som gett frukt, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M).

Onsdagen blev omtumlande för alla inblandade sedan Volvos beslut, som handlar om en miljardinvestering och tusentals arbetstillfällen, blev officiellt.

När vi mötte Johan Abrahamsson vid Sundsören under torsdagsmorgonen var trycket fortfarande stort. Gång på gång plingade det till i kommunalrådets mobiltelefon.

Abrahamsson säger att resan mot etableringen började för flera år sedan. Han påminner om att Mariestad mellan 2004 och 2012 var inne i en depression. Att Electrolux började avveckla sin fabrik och att Jede flyttade från Mariestad var tunga besked för kommunen.

– Arbetslösheten var hög, kommunen hade inte råd att underhålla parker, gator eller fastigheter. Åtgärdspaket 2011, som skulle spara 60 miljoner, hjälpte inte ens för stunden, påminner han.

– Då bestämde vi oss för att starta en resa och lyfta kommunen. Jag, Rune Skogsberg (C) och Marianne Kjellquist (S) var initiativtagare från politiken. Vi bildade en styrgrupp tillsammans med Lars Arvidsson, Mats Widhage, Kristofer Svensson och Ramona Nilsson. Vi tog även in två konsulter, Christer Asplund och Janne Snygg, för att få ännu ett perspektiv.

Tre sektorer

Klimat, hållbarhet och ny teknik bedömdes vara sektorerna där de nya arbetena skulle växa fram. Handlare och fastighetsägare samlades i en arbetsgrupp. I en annan samlades 25 framtida företagsledare. Den hade ett möte på Norrqvarn.

– De fick beskriva vad vi som kommun skulle göra. Bland annat saknade de ett strukturerat sätt att jobba med nyetableringar och ville att vi skulle satsa på besöksnäring, turism och bostäder.

Abrahamsson säger att det varit en röd tråd men att styrgruppen för industriell förnyelse snart kom på att kommunen måste lyftas fram på ett annorlunda sätt. Framförallt skulle den marknadsföras utanför Mariestad.

– Kommunen började med ett test- och demonstrationscentrum. Några projekt har lyft, några har inte det. Bland annat har vi inte haft kraft att hålla i jobbet med elbilar, men det ska vi ta tag i nu.

Kommunalrådet betonar att satsningen på vätgas varit avgörande. Den har fått stor uppmärksamhet, både nationellt och internationellt.

– Marknadsföringen vi fått via vätgasen går inte uppskatta i pengar. Den har inneburit ett oerhört stort internationellt intresse. Många säger att lilla Mariestad varit världsledande i att tekniken äntligen börjar användas. Vi är i rampljuset, upplevs som en innovativ kommun som tar sig an klimatarbetet på ett nytt sätt.

Johan Abrahamsson säger att processen har kostat kommunen cirka tre miljoner per år.

– Bortkastat, tycker många, men om vi inte vi jobbat med vätgasen de senaste åtta åren hade vi inte fått Volvos etablering. Nu får vi nya arbetstillfällen och ökade intäkter.

Fått kritik

Satsningen har mötts av kritik från flera håll, både från allmänheten och politiken.

– Vi hoppas att många, som inte satt in satsningen i sitt sammanhang, drar öronen åt sig och tänker igenom de hårda ord som sagts. Tack vare vår målmedvetenhet ser vi frukten av vår satsning på industriell förnyelse.

Northvolds batterifabrik var den första stora etableringen Mariestad kämpade för. Ansökan gjordes tillsammans med Skövde, men till slut fick Skellefteå satsningen.

– Efter det har vi jobbat med mellan 10 och 15 större etableringar. Vi hamnade på kartan som en etableringsort och har varit långt komna med bland annat olika serverhallar, Semper samt en rad större företag men utan att få hit dem. Vi har lärt oss mycket och ansökningarna har blivit bättre och bättre, säger Abrahamsson som ger kommunens tjänstepersoner mycket beröm.

Johan Abrahamsson (M) var glad dagen efter beskedet om att Volvokoncernen ska bygga en batterifabrik i Mariestad.
Johan Abrahamsson (M) var glad dagen efter beskedet om att Volvokoncernen ska bygga en batterifabrik i Mariestad. Foto: Alf Ehn

Bland annat hittade kommunen ett system att trygga elförsörjningen för etableringarna. Dessutom snabbades processen upp och nu får alla ett snabbt och komplett svar.

– Vi kände att det förr eller senare skulle ramla ned något.

Volvos etablering omges fortfarande med viss sekretess och Abrahamsson kan bara säga att samarbetet med Volvokoncernen blivit allt tätare senaste året.

– Vi kände att vi hade en rejäl chans, vi låg rätt i de olika krav som ställs.

Samtidigt vågade inte gruppen ta ut något i förskott. Beskedet drog ut på tiden.

– Vi visste om att vi var platsen, men inte när det skulle släppas. Det är aldrig klart förrän det blir publikt och det var en befrielse när jag i måndags fick besked om att det skulle bli skarpt läge klockan 08.30 på onsdag.

– Det var inte en sten som föll från hjärtat, utan ett helt berg.

Artikeltaggar

AB VolvoEkonomiJohan AbrahamssonKorstorpMariestadMariestadMiljöMotorTeknik och vetenskap

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.