Hoppa till huvudinnehållet

Blomstrande insamling mot cancer: ”Alla kan vi göra något”

Publicerad:
Systrarna Hanna, Alice och Malin Broo visar upp några av ängens blommor. Den som är nyfiken på hur det går för odlingen kan följa familjens Instagram @Livetpagarden
Systrarna Hanna, Alice och Malin Broo visar upp några av ängens blommor. Den som är nyfiken på hur det går för odlingen kan följa familjens Instagram @Livetpagarden Foto: Karin Viola Eriksson

Systrarna Broo sådde i maj månad blomsterfröer på Fantavallen i Ullervad. Nu står där en artrik blomsteräng. Blommorna säljs som självplock till förmån för Barncancerfonden.

– Alla känner någon som är eller har varit sjuk i cancer, och därför vill man bidra till forskningen. Alla kan vi göra något, och det här blev vårat något, säger Hanna Broo.

Så föddes systrarna Broos idé om att odla blommor för försäljning. Hela intäkten går oavkortat till Barncancerfonden. Besökare bjuds in till självplock och att sedan skänka ett valfritt bidrag genom Swish.

– Enklare än så blir det inte att göra skillnad. Sen får man en fin upplevelse då man plockar, och något vackert och väldoftande att ta med hem, säger Alice Broo.

Engagemang

Familjen är bönder och har sedan tidigare stöttat cancerforskningen. Då var det genom färgad plast på ensilagebalar. Där går delar av kostnaden för plastrullarna som bönderna köper till cancerforskning.

– De flesta har säkert sett de färgglada balarna ute på fälten när de kört förbi. Blå plast står för att pengarna går till prostatacancerfonden, rosa för bröstcancerfonden och gul för barncancerfonden, förklarar Alice Broo.

Jula BK har tidigare behövt fotbollsplanen ”Fantavallen”. När marken blev ledig slog systrarna slag i saken och förverkligade sin idé.

De sponsrades av Lantmännen lantbruk för solrosfrön och Nelson Garden för fröblandningen och släkten för enskilda blompartier.

Idén är självplock och att besökarna därefter bidrar till insamlingen för cancerforskning som betalning.
Idén är självplock och att besökarna därefter bidrar till insamlingen för cancerforskning som betalning. Foto: Karin Viola Eriksson

Biologisk mångfald

Sedan var det bara att börja odla. De lånade familjens såmaskin, som annars används främst till spannmålssådd, och satte hela marken full.

– Vi var lite oroliga i början om det skulle växa och ta sig. Till en början så blev det en grön tjock matta av honungsört och vi såg inte skymten av solrosorna, Malin Broo.

Så småningom tog det fart i växtligheten och därefter har det rullat på av sig självt.

– Solrosorna slår ut om någon vecka och står sig åtminstone till slutet av september. Blommorna har lite olika storhetstider under sommaren, så det finns alltid något i blom, säger Malin Broo.

På fältet växer solrosor, blåklint, vallmoblommor, blomsterkrasse, luktärt, honungsört, bovete och blodklöver. Till blommorna dras hundratals surrande humlor och vackra fjärilar.

– Jorden är väldigt tacksam, sandig såsom dessa blommor vill ha. Vi har varken vattnat eller gödslat för att det ska växa. Det är på test i år, får vi bra gensvar fortsätter vi gärna nästa år och tar med den här säsongens erfarenhet som blomsterbönder, säger Hanna Broo.

Ängen sprudlar av liv. Den som besöker får en upplevelse både av blommornas färgprakt, den ljuva doften och det bekanta surret av pollinerare.
Ängen sprudlar av liv. Den som besöker får en upplevelse både av blommornas färgprakt, den ljuva doften och det bekanta surret av pollinerare. Foto: Karin Viola Eriksson

Artikeltaggar

BarncancerfondenBlommorDjur och naturLantbrukUllervad

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.