Skövdebutik får böta – för felaktiga burkar

Publicerad:
Burkar, med vissa undantag, som säljs i Sverige måste ingå i det godkända retursystemet Returpack. En butik i Skövde har sålt andra burkar och ska nu betala en miljösanktionsavgift. Foto: Jessica Gow/TT

Jordbruksverket har beslutat att en butik i Skövde ska betala en miljösanktionsavgift för att ha sålt dryck i burkar som inte ingår i ett godkänt retursystem.

Det var vid en kontroll i mars som inspektörer från Jordbruksverket upptäckte att det fanns 25 icke godkända burkar med dryck i butiken. Burkarna är inte godkända eftersom de inte ingår i retursystemet Returpack, det enda som är godkänt i Sverige.

Det finns dock undantag, och i beslutet från Jordbruksverket står det: ”Vi har tolkat bestämmelserna som att drycken måste innehålla mer än 50 procent mejeriprodukter eller juice, för att omfattas av undantaget. Den dryck som du hade till försäljning innehåller inte så mycket mejeriprodukter eller juice att den omfattas av undantaget.”

Miljösanktionsavgiften uppgår till 1 000 kronor och beslutet kan överklagas till mark- och miljödomstolen i Växjö.

Butiken har överklagat beslutet och ifrågasätter storleken på sanktionsavgiften. Man vill veta vilka underlag som krävs för att ett rättvist beslut ska kunna fattas.

Artikeltaggar

JordbruksverketMiljöSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare