Hoppa till huvudinnehållet

Körbeteendet upprör – Västtrafik: ”Oacceptabelt”

Publicerad:
En resenär upprörs över att ha observerat busschaufförer som rattar med en hand. (Genrebild)
En resenär upprörs över att ha observerat busschaufförer som rattar med en hand. (Genrebild) Foto: Tobias Larsson Franzén

Busschaufförer som kör med en hand på ratten upprör resenärer. Västtrafik svarar att beteendet inte är okej ur trafiksäkerhetssynpunkt.

– Att ha båda händerna på ratten är grundläggande, säger Malin Johnson, presskommunikatör.

En läsare som har hört av sig till SLA har upprörts över busschaufförer som sitter och kör med endast en hand på ratten. Beteendet har observerats vid flera tillfällen i stadstrafik i centrala Skövde, enligt läsaren som upplevt det som eventuellt trafikfarligt.

Från Västtrafiks sida beklagar man det inträffade.

– Det är olyckligt. Alla resenärer ska kunna känna sig trygga. Säkerheten är den högsta prioriterade frågan för oss och förarna har ett stort ansvar att framföra fordonet på ett trafiksäkert sätt. Det gör de allra flesta, men tyvärr inte alltid alla och det är oacceptabelt, säger Malin Johnson, presskommunikatör på Västtrafik och tillägger:

– Att ha båda händerna på ratten kan man tycka är grundläggande ur trafiksäkerhetssynpunkt.

Bild från privatperson.
Bild från privatperson. Foto: privat

Malin säger att alla förare utbildas inom värdegrunds- och säkerhetsfrågor. Ett arbete som pågår löpande. Får man information om något så följer man upp det med det aktuella trafikföretaget som i sin tur tar kontakt med chauffören i fråga.

Hon vill därför uppmana resenärer att höra av sig om man har någon synpunkt.

– Antingen direkt genom att prata med busschauffören eller genom att kontakta Västtrafiks kundservice i efterhand. Då upprättas ett ärende och då är det viktigt att vi får information om när och var det har skett för att kunna följa upp, avslutar Malin.

Har förståelse

Det är företaget Nobina som kör bussarna i Skövde. Där är Ulf Svensson personalledningschef för Skaraborgsområdet.

– Jag kan absolut förstå att man som resenär kan känna sig otrygg om en förare inte tydligt uppvisar att man kör på ett koncentrerat sätt. Men överlag upplever jag det inte som ett stort problem. Jag känner faktiskt inte till att vi har fått någon sån här synpunkt tidigare. Men absolut ska vi följa upp det. Vi tar alla synpunkter som berör körsätt och bemötande på allvar och genomför alltid samtal med chauffören, säger Ulf.

Artikeltaggar

KollektivtrafikNobinaSkövdeTrafikVästtrafik

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.