Elcykelbatterier exploderade i hans garage

Publicerad:
Gillis Larsson kollar på aluminiumbänken där batterierna laddades. Foto: Jonathan Ström

När Gillis Larsson kom hem efter att ha varit ute på några ärenden fick han en otrevlig överraskning. De två cykelbatterier som legat på laddning i garaget hade tagit eld och exploderat.

Elcyklar har blivit allt populärare och är idag något som många använder som transportmedel. Gillis Larsson har haft elcykel i över tre år. När han åkte iväg på ett antal ärenden lämnade han batterierna på laddning i garaget, som han vid flera tillfällen gjort tidigare. Men denna gång gick något fel.

– När vi kom hem öppnade vi dörren till garaget och då kände vi direkt att något var fel. Batterierna verkade ha tagit eld och sedan exploderat.

Turen på sin sida

Gillis hade inte haft några problem med batterierna sedan tidigare. Han upplevde att han hade turen på sin sida då branden och smällen från batterierna inte ledde till någon mer skada.

– Jag är glad att inget tog eld och att jag har garaget kvar. Jag kommer installera en brandvarnare som är kopplad till mitt nätverk som gör att jag kan ha koll ifall något skulle hända i framtiden.

Han menar att personer som funderar på att köpa elcykel bör tänka efter en gång extra.

– Man bör nog tänka efter en gång extra. Kanske inte enbart för att det finns en brandrisk utan för att det också kan vara svårt att få tag i nya batterier när ett slutar att fungera.

Det fanns inte mycket kvar av batterierna.
Det fanns inte mycket kvar av batterierna. Foto: Jonathan Ström

Har inte upplevt något problem

Johan Banstorp ägare av cykelbutiken 30K i Skövde har inte upplevt att några kunder klagat eller haft några problem med deras batterier.

– Under de sex år som vi har sålt elcyklar så har vi inte haft några problem med kunders batterier, säger han.

Han menar att man inte ska behöva vara rädd för att sådana saker ska hända.

– Man kan se till att ladda batteriet på dagen så man har uppsikt över det men det ska inte behövas. Elektronik kan strula och sådana här saker kan ju hända men det är något som är högst ovanligt.

Billigare produkter kan vara farliga

En faktor som han tror kan ligga bakom ett eventuellt problem med ett batteri kan vara om det inhandlats på andrahandsmarknaden.

– En del kan uppleva att det är dyrt med batterier till cyklarna och väljer därför att vända sig till billigare produkter som inte är lika kvalitetssäkrade. Då kan de vara producerade av oförsiktiga personer och saker kan hända, säger Banstorp.

Även Johanna Götesson, butikschef på Team Sportia i Skövde, där man även har cykelförsäljning, har inte varit med om några liknande problem med deras batterier.

– Vi har inte haft några sådana problem med de produkter som vi har sålt, säger hon.

Utbildar sig

Hos Team Sportia utbildar sig personalen årligen inom elcykel.

– Vi åker på kurser minst en gång per år för att uppdatera oss om service och hur det utvecklas. Vi erbjuder ingen service på elcyklar som vi inte har någon utbildning på, det är något som är viktigt för oss.

Artikeltaggar

Samhälle

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare