Hoppa till huvudinnehållet

Tufft när Annliz Cup startade: Uppvisning direkt av storlaget

Publicerad:
Skövde HF hade inte mycket att sätta till mot danska Viborg. Hemmalaget förlorade med 21-40.
Skövde HF hade inte mycket att sätta till mot danska Viborg. Hemmalaget förlorade med 21-40. Foto: Viktor Ljungström

Skövde HF invigde årets upplaga av Annliz cup mot det danska storlaget Viborg HK. Hemmalaget hade inte mycket att sätta emot och danskorna styrde och ställde från start. Slutsiffrorna skrevs till 21–40.

Det är flera stora lag med i Annliz cup i år. Man skulle kunna argumentera för att det största av de alla är danska Viborg, som Skövde HF alltså stötte på redan i turneringens första match. De grönklädda från Jylland visade direkt att man var numret större.

Det var en böljande start på matchen med många snabba anfall. Skövde gjorde det första målet men sedan hann Viborg göra sex mål innan Skövde gjorde sitt andra. Danskornas fart och flyt i anfallsspelet fick Skövdeförsvaret att stundtals se ihåligt ut och Skövdes målvakt Annie Linder fick många svåra och otacksamma lägen mot sig.

Spikade igen

Linders målvaktskollegor i Viborg spikade igen ordentligt och såg till att deras lag kunde leda med så mycket som 8–19 i halvtid.

– De är ju snäppet bättre på alla positioner, skulle jag säga. Lite skarpare i lägen, lite starkare, men det är jättebra att möta sådant här motstånd, menar Skövde HF:s Matilda Forsberg.

Matilda Forsberg gjorde tre mål för Skövde HF.
Matilda Forsberg gjorde tre mål för Skövde HF. Foto: Viktor Ljungström

Högersexan, som är ny i Skövde HF för säsongen, noterades för tre mål, men var ändå inte nöjd med sin egen insats.

– Det kanske inte var det här jag hoppades på, med utdelningen i dag. Men det är jättekul med handboll och det är bara att fortsätta, menar Forsberg som samtidigt inte läser in för mycket i vad hon anser vara för många missar från hennes sida.

– Jag tror att det kommer. Det är så i vissa matcher, konstaterar Matilda Forsberg.

Den andra halvleken fortsatte på samma spår som den första. Viborg fortsatte att göra mål samtidigt som Skövde hade svårt att komma i gång på riktigt med sitt anfallsspel. Melina Pilav var trots det en ljusglimt i en annars mörk andra halvlek för de rödklädda. Niometersspelaren gjorde tre Skövdemål på rad när hon förminskade Viborgs ledning från 11–21 till 13–22.

Kom inte närmre

Men närmre än så skulle inte Skövde HF komma. Efter det gjorde Viborg fem mål efter varandra och helt plötsligt ledde danskorna med 14 bollar. Om inte Skövde var ett slaget lag innan det fanns inget tvivel kvar när Viborg alltså ledde med 13–27. Då var den andra halvleken endast nio minuter gammal

Resten av matchen handlade det mest av allt om att hålla siffrorna nere för Skövdes del, en uppgift som naturligtvis var svår. Det verkade som om det inte spelade någon roll vilka spelare Viborg hade på planen, de var överlägsna Skövde i allt oavsett.

Daniel Birkelund hade mycket att fundera över under förlustmatchen.
Daniel Birkelund hade mycket att fundera över under förlustmatchen. Foto: Viktor Ljungström

Noterbart är även att 17-åriga Ella Hultberg debuterade för Skövde HF:s A-lag när hon byttes in tio minuter in i den andra halvleken.

När ledningen var som allra störst stod det 17–39 till Viborg. Skövde befann sig alltså då i ett 22-målsunderläge.

De siffrorna skulle visserligen putsas till innan matchen tog slut men hemmalaget fick till sist se sig besegrade med hela 21–40. Skövde ska spela två matcher till i Annliz cup, innan det är dags för gruppspelet i svenska cupen, då tävlingssäsongen drar i gång på riktigt.

Matchfakta

Annliz Cup

SKÖVDE HF–VIBORG

21–40 (8–19)

Mål: Skövde HF: Elma Örtemark (4), Ida Eriksson (4), Melina Pilav (4), Matilda Forsberg (3), Tindra Sahlin Wallenius (2), Natalie Wästefors (2), Britta Jakobsson van Stam, Moa Andersson.

Viborgs bästa: Emelie Hovden (9), Ida Marie Dahl (5), Mathilde Rivas-Toft (5), Melissa Petrén (5).

Artikeltaggar

Annliz cupHandbollSkövde HF

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.