Hoppa till huvudinnehållet

Upp till bevis, Centerpartiet

Publicerad:
Åsa Strahlemo, förbundsordförande i DHR, hyllar Centerpartiets lokala insändare om rätten till personlig assistans, men vill också se att orden blir till handling.
Åsa Strahlemo, förbundsordförande i DHR, hyllar Centerpartiets lokala insändare om rätten till personlig assistans, men vill också se att orden blir till handling.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Rätten till personlig assistans måste stärkas, skriver Centerpartiet (SLA, 9/8). Centerpartiet vill bland annat avskaffa begreppet ”grundläggande behov” för att personlig assistans i stället ska bedömas utifrån en persons totala behov. Det välkomnar vi i Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet (DHR). Nu är det upp till bevis.

I varje valrörelse gör alla partier utspel som ska tilltala särskilda grupper. Inför val utlovas än det ena, än det andra. Syftet är att peka på vad som är ett partis hjärtefrågor samt att visa att ingen grupp ska lämnas efter. Vi i funktionsrättsrörelsen får sällan sådana utspel och de få gånger som de kommer är de ofta vaga och små. Tills nu.

Det är ingen överdrift att säga att Centerpartiets fokus på funktionsrätt har väckt jubel inom vår rörelse. Men många frågor återstår än. DHR anser, precis som Centern, att den personliga assistansen ska vara statlig. Men även andra problem med assistansen måste lösas, oavsett vilken myndighet som ansvarar för den. Dels att det är så oerhört svårt att bli beviljad assistans idag, även för den som har behov. Rätten till personlig assistans är absolut och måste fungera. Dels att assistansyrkets löner och villkor har halkat efter kraftigt i samhällsutvecklingen. Därför kampanjar DHR just nu, tillsammans med andra funktionsrättsorganisationer och med både fack och arbetsgivare inom assistans, under vinjetten #rimligavillkor.

Tillgång till fritidshjälpmedel borde vara en självklarhet för alla som behöver. De är omöjliga för de flesta att bekosta själva. En påhängscykel till exempel, kostar minst 50 000 kronor. En terrängrullstol börjar på runt 80 000 kronor idag. Tillgång och förskrivning måste bli mycket bättre generellt.

Men även övriga hjälpmedel kan vara svåra att få. De hjälpmedel som vi behöver för att alls kunna röra oss och fungera i vardagen. Det ser olika ut i olika regioner. Tillgången är ojämlik och på många håll avgiftsbelagd. Varken rollatorer, rullstol eller andra hjälpmedel är en självklarhet för alla som behöver. Så fruktansvärt illa är det faktiskt.

Kort sagt: Det behövs arbete på många nivåer och på många konkreta områden. Men lösningarna finns. Vi i DHR samverkar gärna med partierna för att utveckla funktionsrättspolitiken.

Åsa Strahlemo

Förbundsordförande DHR – Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Artikeltaggar

Insändare