Hoppa till huvudinnehållet

Vill lyfta upp klimatfrågan: ”Måste tala klarspråk”

Publicerad:
Under fredagseftermiddagen besökte William Grönlund och Stefan Åshäll från Klimatalliansen Skövde. De vill lyfta upp klimatfrågorna i valrörelsen och hoppas ta sig hela vägen till riksdagen.
Under fredagseftermiddagen besökte William Grönlund och Stefan Åshäll från Klimatalliansen Skövde. De vill lyfta upp klimatfrågorna i valrörelsen och hoppas ta sig hela vägen till riksdagen. Foto: Anneli Malm

De vill lyfta upp klimatfrågan på ett nytt sätt i valrörelsen och hoppas att komma in i riksdagen efter valet. Klimatalliansen gästade Skövde under sin valturné.

De ser sig själva som en rörelse och uppger att de är en bred parti- och religiöst obunden allians som vill lyfta upp klimatfrågorna och se åtgärder nu.

Lyfta upp

– Vi ser att det nu pågår en klimatkatastrof. Vi har forskning på det och det som händer i Indien och Europa med extremväder, det är en katastrof som är igång. Då är det inte en politisk fråga bland andra, det måste upp över åsiktsskillnader och över höger/vänsterskalan. Vi måste tala klarspråk, säger en av rörelsens tre talespersoner William Grönlund.

En kanske mer namnkunnig talesperson för alliansen är Gudrun Schyman, tidigare partiledare för Vänsterpartiet och FI.

Gemensamt arbete

Alliansen hoppas ta sig hela vägen till riksdagen men framförallt vill de lyfta upp klimatfrågorna på ett nytt sätt och att det sker ett gemensamt partiövergripande samarbete för att vidta åtgärder för det han kallar klimatkatastrofen.

De reser nu landet runt, i elbil eller med tåg, för att informera om sin rörelse och vad de står för.

Vilka är ni?

– Vi är en brokig skara. Många kommer från andra icke ideologiska rörelser inom miljö- och klimatrörelsen. Men det är många olika människor som tycker olika i andra sakfrågor men som inser att nu är det allvar.

Artikeltaggar

MiljöPolitikSkövdeVal 2022

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.