Hoppa till huvudinnehållet

Låg vattennivå i Vänern: ”Torkan och en utebliven vårflod är orsakerna”

Publicerad:
Nivån vid Bryggan på Mariestads motorbåtklubbs anläggning Lambar är bara ett bevis på att Vänern saknar mycket vatten.
Nivån vid Bryggan på Mariestads motorbåtklubbs anläggning Lambar är bara ett bevis på att Vänern saknar mycket vatten. Foto: Alf Ehn

Vattennivån i Vänern är låg.

– Torkan och en utebliven vårflod är de främsta orsakerna, säger Håkan Alexandersson, beredskapshandläggare vid Länsstyrelsen i Västra Götaland.

För ett år sedan var vattennivån i Vänern 44,49 meter, enligt höjdsystemet RH 2000. Redan det bedömdes vara en låg nivå. Under tisdagen mättes nivån till 44,35, vilket innebär att den är 14 centimeter lägre än för ett år sedan och 34 centimeter lägre än 2020. Noteringen är 35 centimeter lägre än månadsmedel för augusti. Under det senaste året har nivån, med några få undantag, legat under medelvärdet för den aktuella månaden.

Förra veckan skrev MT om frustrerade motorbåtsägare som var oroade för konsekvenserna av den låga vattennivån. Många drabbas och påverkas av läget och en nivåhöjning är ett krav från många.

– Den måste ske snabbt, innan vi förlorar stora delar av Vänern, sa Bosse Jansson, ordförande i Mariestads motorbåtsklubb med cirka 130 medlemmar, till MT.

Torrt skäl

Håkan Alexandersson, beredskapshandläggare vid Länsstyrelsen i Västra Götaland, säger att den låga nivån beror på torkan.

Han nämner Upperudsälven, ett vattendrag i Dalsland och Värmland, som rinner ut i Vänern vid Mellerud, som ett exempel.

– Vi har haft ett pågående älvgruppsmöte sedan början av juni med anledning av torkan. Det finns för lite vatten i systemet. Bland annat har Dalslands kanalbolag svårt att komma fram med sina båtar och även fiskodlingar har problem. Den senaste tiden har det dock regnat en del och läget har blivit mer stabilt.

Orsaken är en utebliven vårflod samt för lite regn, enligt Håkan Alexandersson.

– I mars sa SMHI att vårfloden redan passerat. Nederbörden och flöden i vattendrag var mindre än normalt och våren blev torr.

Håller igen

Alexandersson säger att Vattenfall, som har fyra kraftverk i Göta älv, håller igen med tappningen då bolaget jobbar med en fångdamm i Lilla Edet och inte vill ha för stort tryck.

– De har en begränsning i och med arbetet. När det är dykare och arbete i gång i området vill inte Vattenfall ha för strömt vatten.

Lennart Alexandersson, länsstyrelsen.
Lennart Alexandersson, länsstyrelsen.

Alexandersson hoppas att den nya tappningsstrategin, som just nu är ute på remiss, ska förbättra läget något.

– Men finns det inget vatten, så finns det inget vatten. Det är ingen som sitter och djäklas.

Två smärtgränser

Alexandersson nämner två smärtgränser avseende nivån. En gäller när flödet i Göta älv inte blir tillräckligt för att hålla tillbaka saltvattnet i Alelyckans vattenverk och riskerar dricksvattnets kvalitet i Göteborg. Den andra gäller fartygstrafiken på Vänern där Sjöfartsverket och Vattenfall har en överenskommelse om att när vattennivån når 44,11 meter, enligt höjdsystemet RH 2000, ska inte Vattenfall tappa under den nivån.

Kan det gå så lågt i höst?

– Har ingen aning!

Är läget oroande?

– Utifrån ett samhällsperspektiv är det inte oroande, men om de boende runt sjön inte kan leva sitt vanliga liv och komma till sina vikar och stränder är det tråkigt.

Vädrets makter

Magnus Carlson, anläggningsförvaltare hos Vattenfall, säger att vädrets makter styr nivån.

– Vi har inte fått den påfyllning som behövs under våren och sommaren. Det har varit väldigt torrt. Vissa år blir det så, men ändå är det inte extremt i år.

Magnus Carlson, Vattenfall.
Magnus Carlson, Vattenfall.

Han säger att Vattenfall försöker vara sparsamt med vattnet för att inte äventyra att nivån blir ännu lägre.

– Sjöfarten måste gå med sina fartyg in i hamnar. Det handlar om att hushålla med vattnet på ett klokt sätt. Vi tappar mindre och anpassar oss.

Magnus Carlson säger att den låga nivån påverkat produktionen.

– Vi har även kraftverk i Upperudsälven i Dalsland. Det är kruttorrt i sidovattendragen som leder till Vänern och vi har vi till och med fått delvis stoppa en del av produktionen under sommaren då det inte funnits vatten för att driva alla anläggningar.

Artikeltaggar

LänsstyrelsenMiljöVänernVattenfall

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.