SD-reklam på tunnelbanetåg väcker ilska

Publicerad:
Tobias Andersson, SD:s rättspolitiska talesperson, har twittrat en bild på tåget med en text som väcker kommentarer.

Storstockholms lokaltrafik (SL) har låtit Sverigedemokraterna göra reklam på ett helt tunnelbanetåg.

Både tåget, och partiets eget Twitterinlägg om tåget, har väckt ilska.

Den lokala fackklubben, Seko Tunnelbanan, ser det hela som en säkerhetsrisk, rapporterar Sekotidningen.

– Tåget kan attackeras av olika motståndare av SD. Våra förare känner sig utsatta, säger ordförande Jannis Konstantis till Sekotidningen.

Hela det aktuella tåget pryds av SD:s logga samt texterna "Välkommen ombord på segertåget" och "SD 22" på dörrarna.

Enligt Konstantis är det första gången ett tåg har partipolitisk reklam både inåt och utåt.

– Det är en sak med affischer inne i tåget, säger han och kräver att arbetsgivaren MTR gör en riskbedömning.

I en kommentar till Sekotidningen skriver SL:s pressavdelning att politisk reklam har varit tillåten i kollektivtrafiken sedan 1988, och att man enligt grundlagen måste behandla alla politiska partier likvärdigt. "Det här betyder att alla politiska partier har rätt att framföra sina budskap och köpa reklamytor”.

Tobias Andersson, SD:s rättspolitiska talesperson, har också twittrat en bild på tåget tillsammans med kommentaren: "Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp, Kabul!". Inlägget har väckt starka reaktioner.

Centerledaren Annie Lööf kallar det "ovärdigt och rasistiskt". Romina Pourmokhtari, ordförande för Liberala ungdomsförbundet, skriver att inlägget vittnar om en "sjukt inhuman och rasistisk människosyn". Klimatminister Annika Strandhäll (S) tycker att "frågor om detta borde ställas till Jimmie Åkesson", medan förra utrikesministern Margot Wallström skriver att "om Kristersson har någon ryggrad så markerar han mot detta".

Artikeltaggar

Inrikes/utrikes

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare