Hoppa till huvudinnehållet

Turkietfrågan i fokus under SVT-debatt från Skövde

Publicerad:
Amineh Kakabaveh, politisk vilde i riksdagen, var starkt kritisk till svenska eftergifter mot Turkiet under debatten. Foto: Per Engelbrektsson

Det skulle handla om Sveriges medlemskap i Nato, men det var Turkietfrågan som kom i fokus när SVT sände direkt från Skövde garnison.

Amineh Kakabaveh, politisk vilde i riksdagen, var som väntat den som satte tonen för den delen av debatten. Här handlade det om de turkiska kraven på Sverige och Finland för att godkänna ett medlemskap.

– Sverige har varit en röst i världen för säkerhet och minoriteter, men nu är man beredd att ge upp detta. Vi skall inte avgöra avkall på våra demokratiska principer, men det vi ser nu är direkta motsatsen, sade Amineh Kakabaveh som är starkt kritiskt till eftergifter mot Erdogan.

– Det handlar om mänskliga rättigheter. Frihetskämpar som kämpat mot Daesh (Islamiska staten) vill nu Ankara vill stämpla som terrorister, sa Amineh Kakabaveh.

Höll inte med

Några socialdemokratiska politiker fanns inte i panelen, men Anders Lindberg, politiska chefredaktör på Aftonbladet, höll inte med.

– Att Sverige går med i Nato innebär att vi ger upp våra principer. Mycket av det som Erdogan säger kommer inte hända, menade Lindberg.

Flera experter fanns i panelen och Mikael Sahlin, Turkietexpert och tidigare Ankaraambassadör, trodde ändå att svenskt och finskt medlemskap till slut ändå kommer att godkännas av Turkiet.

– Med Madridavtalet var det bråttom att få fram en förhandlingsframgång. Nu är det en implementeringsomgång och det finns risk att det kommer det ta lång tid om Erdogan och den turkiska regeringen inte är beredda att ge efter. Men det finns saker i avtalet som Sverige och Finland inte kan gå med på.

Han pekade på att turkiska kopplingar till Ryssland försvårar läget, men trodde att svenska medlemskapet till slut godkäns även från Ankara.

– Till sist kommer nog den svenska frågan lösa sig. Annars ser det ut som att Erdogan går Putins ärenden, menade Sahlin som fick avrunda hela programmet.

Titta i efterhand

Flera politiker och säkerhetsexperter fanns i panelen och debatten leddes av programledare Magnus Thorén. Programmet ingår i serien ”Sverige möts” som är på valturné.

Debatten går att se i sin helt i efterhand på SVT Play.

Björn Söder (SD), Anders Lindberg, Aftonbladets ledarredaktion och Johanne Hildebranth, försvarsutredare för L fanns med i paneldebatten.
Björn Söder (SD), Anders Lindberg, Aftonbladets ledarredaktion och Johanne Hildebranth, försvarsutredare för L fanns med i paneldebatten. Foto: Per Engelbrektsson
Programledare Magnus Thorén.
Programledare Magnus Thorén. Foto: Per Engelbrektsson
Alfred Sundbom och Kasper Clabbe, två värnpliktiga kompanibefälselever från T2 fanns med under programmet.
Alfred Sundbom och Kasper Clabbe, två värnpliktiga kompanibefälselever från T2 fanns med under programmet. Foto: Per Engelbrektsson
SVT:s direktsände från ett tält utanför Markstridsskolan vid Skaraborgs regemente.
SVT:s direktsände från ett tält utanför Markstridsskolan vid Skaraborgs regemente. Foto: Per Engelbrektsson
Det var ingen rusning bland Skövdeborna till tältet på heden. I publiken fanns framförallt lokala politiker som hade fått särskilda inbjudningar att delta som publik.
Det var ingen rusning bland Skövdeborna till tältet på heden. I publiken fanns framförallt lokala politiker som hade fått särskilda inbjudningar att delta som publik. Foto: Per Engelbrektsson

De som medverkade i debatten var:

Amineh Kakabaveh, politisk vilde i riksdagen.

Anders Lindberg, politisk chefredaktör Aftonbladet.

Björn Söder, riksdagsledamot (SD).

Gunilla Herolf, expert på europeisk säkerhetspolitik.

Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson (V).

Johanne Hildebranth, försvarsutredare för L.

Maria Ferm, utrikespolitisk talesperson (MP).

Osman Ünlü, ordförande Botkyrkas turkiska kulturförening.

Mikael Sahlin, Turkietexpert och tidigare ambassadör i Ankara.

Artikeltaggar

Politik

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.