Hoppa till huvudinnehållet

Viktig information inför förtidsröstning och valdagen

Publicerad:
Genrebild.
Genrebild. Foto: JESSICA GOW / TT

Flera förändringar har införts inför valet den 11:e september, bland annat vad gäller röstlokalerna; Forsvik och Undenäs är numera ett eget valdistrikt. Man kan även rösta med hjälp av ambulerande röstmottagare som kommer till bostaden.

För att få rösta måste du ta med ditt röstkort och giltig ID-handling. Om du inte har någon ID-handling kan en annan person intyga din identitet. Den person som intygar måste då visa en ID-handling. Det fungerar också att röstmottagaren kan intyga din identitet.

Om du inte har ditt röstkort med dig, kan ett dubblettröstkort skrivas ut i röstmottagarlokalen.

Från 24 augusti fram till och med valdagen 11 september kan du förtidsrösta i kommunhuset, vid receptionen på plan 1. Hiss finns i entrén och det finns en parkeringsplats för rörelsehindrade.

Förtidsröstningen i kommunhuset är öppen måndagar, tisdagar, onsdagar samt fredagar kl. 08.00-14.00, torsdagar kl. 08.00-19.00 samt lördagar och söndagar kl. 11.00-14.00.

Ambulerande röstmottagare

Den som inte har möjlighet att ta sig till en vallokal på grund av exempelvis sjukdom eller funktionsnedsättning, kan rösta med hjälp av bud eller få hjälp av kommunens ambulerande röstmottagare.

– Man kan ringa 0505-17070 under hela den tid som förtidsröstningen i kommunalhuset pågår., för att få hem ambulerande röstmottagare; det är två utvalda personer med tystnadsplikt som hjälper till om man inte själv kan ta sig till röstlokalen, förklarar valnämndens ordförande Anders Åkerstedt, (L).

– De kommer med ”utrustningen” och så lägger man i sina valsedlar själv, precis som i en röstlokal.

Man kan också rösta med bud, vilket innebär att någon annan tar med ens röst till förtidsröstnings- eller vallokalen.

Vallokaler på valdagen

Vallokalen för Norra Karlsborg har tidigare funnits på Haganäset men är flyttad till förskolan Kompassen.

  • Karlsborg Norra: Förskolan Kompassen 08:00-20:00.
  • Karlsborg centrum: Carl Johanskolan samt kommunhuset 08:00-20:00.
  • Mölltorp/Brevik: Församlingshemmet 08:00-20:00.
  • Undenäs : Undenäsgården kl. 08.00-13.00 samt 17.00-20.00.
  • Forsvik: Forsviks IF:s klubblokal, Billströmsvägen 3, klockan 09.00-13.00 samt klockan 15.00-18.00.

Undenäs och Forsvik är numera ett enda valdistrikt. Detta innebär att platsen för att rösta i Forsvik under valdagen endast är en så kallad röstningslokal; för att rösta där behöver du ha med dig ditt röstkort samt giltig legitimation. Det fungerar inte att bli legitimerad på annat sätt.

Restriktioner

Från och med den 24:e augusti fram till och med valdagen 11:e september kommer det att vara restriktionsområden vid de platser där man röstar, där ingen politisk propaganda får förekomma.

– Varje vallokal har ett sådant restriktionsområde under valdagen, då det inte får förekomma propaganda, vare sig genom klädsel eller på andra sätt. Det blir så besvärligt för personalen som måste säga till, men trots att detta inte är något nytt har det tidigare brustit från partiernas sida när det gäller att respektera detta. Nu hoppas vi att det respekteras under detta val, säger Åkerstedt.

Valnämndens ordförande Anders Åkerstedt (L).
Valnämndens ordförande Anders Åkerstedt (L). Foto: FOTOGRAF JOHANNES OLOVSSON

Artikeltaggar

Karlsborgs kommunPolitikVal 2022

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.