Hoppa till huvudinnehållet

Nu byggs munkbrunnen vid Hållsdammen – snön på berget ska säkras

Publicerad:
Bygget av munkbrunnen vid Hållsdammen har kommit igång. Här balanserar Peter Sundell, konsult och kommunens projektledare för Billingesatsningen, och Rasmus Fogelström, platschef för Peab anläggning, på balkarna över betongdämmet.
Bygget av munkbrunnen vid Hållsdammen har kommit igång. Här balanserar Peter Sundell, konsult och kommunens projektledare för Billingesatsningen, och Rasmus Fogelström, platschef för Peab anläggning, på balkarna över betongdämmet. Foto: Anna Warner

Nu är bygget av munkbrunnen igång. Den ska reglera vattenflödet ut från Hållsdammen och det var en förutsättning för att kommunen skulle få ta ut mer vatten ur dammen.

– När allt är klart ska Ingemar och jag dricka champagne, säger projektledaren Peter Sundell.

I mitten av februari, när det stod klart att mark- och miljödomstolens dom att kommunen får ta ut 100 000 kubikmeter vatten per säsong, hade vunnit laga kraft, sa Peter Sundell till SLA att han och kommunens förre fastighetschef Ingemar Linusson skulle dricka bubbel tillsammans.

Vattendom för Hållsdammen står fast: ”Nu blir det bubbel!”

Peter Sundell är kommunens projektledare för Billingesatsningen, numera som konsult, och både han och Ingemar Linusson har lagt ner många arbetstimmar för att få till en ny vattendom.

Ska fira i grillhus

Men än har de inte korkat upp.

– Neeeej, men när allt här är klart och vi har allt på plats, då ska vi sätta oss där och dricka champagne, säger Peter, skrattar och pekar på grillhuset vid Dämmet.

För att kommunen ska få ta ut 100 000 kubikmeter vatten per säsong krävs det att det rinner en viss mängd vatten ner i Hållsdammsbäcken samt att dammen inte går under en viss nivå.

Dämmet av betong ska vara kvar och även röret som går under det. Munkbrunnen som ska reglera flödet monteras bakom betongkonstruktionen, nära kulverten som går under vägen.
Dämmet av betong ska vara kvar och även röret som går under det. Munkbrunnen som ska reglera flödet monteras bakom betongkonstruktionen, nära kulverten som går under vägen. Foto: Anna Warner

För att lyckas med flödet i bäcken installerar kommunen nu en så kallad munkbrunn. Det är v-formade plåtar, en för snösäsongen och en för övriga året, som släpper ut olika mängd vatten.

Under munkbrunnen går dessutom ett rör, som har funnits på plats i många år, där det ständigt rinner vatten från dammen till bäcken.

En vall har byggts som håller undan vattnet i dammen. Skivan med v-formen användes då vattenflödena skulle mätas inför den första ansökan om ny vattendom.
En vall har byggts som håller undan vattnet i dammen. Skivan med v-formen användes då vattenflödena skulle mätas inför den första ansökan om ny vattendom. Foto: Anna Warner

Arbetet drog igång den 8 augusti och beräknas vara klart i mitten av september.

– Vi har förberett det här gediget och diskuterat mycket. Men det är learning by doing och det kan komma överraskningar, säger Rasmus Fogelström, platschef för Peab anläggning.

Anledningen till det är att det inte finns några ritningar kvar på det nuvarande betongdämmet som byggdes på 90-talet.

Bygger ny bro

Arbetet inleddes med att bron över dämmet togs bort, och hela dämmet frilades. Man la även en grus- och sandvall mot dammen som ska hålla vattnet borta under arbetets gång. För att säkerställa flödet i bäcken leds vatten dit i en slang från dammen.

När SLA kom på besök diskuterade Rasmus Fogelström och Peter Sundell röret som går under munkbrunnen.

Här ska munkbrunnen byggas och den ska reglera vattenflödet i Hållsdammsbäcken. Peter Sundell och Rasmus Fogelström inspekterar platsen.
Här ska munkbrunnen byggas och den ska reglera vattenflödet i Hållsdammsbäcken. Peter Sundell och Rasmus Fogelström inspekterar platsen. Foto: Anna Warner

– Vi ska byta ventilen men vi vet inte vad det är för typ av rör vid ventilen. Vi ska också lägga ett nytt rör ut i dammen. Vi var ute i en båt och kollade så att vi skulle få rätt djup och det var cirka 50 meter ut, säger Rasmus Fogelström.

Till sist ska en ny bro byggas över dämmet och i den ska det finnas en lucka där plåten i munkbrunnen ska kunna lyftas upp och bytas ut.

Gammal flaska

Det var inte särskilt många fynd som gjordes när dämmet frilades och vattnet pumpades bort. En vodkaflaska, en colaflaska och ytterligare en glasflaska.

– Den här ser ut att vara ganska gammal, säger Peter Sundell om den senare. Dagens flaskor har inte den här formen.

Man hittade inte särskilt mycket skräp när dammen dämdes upp inför bygget. En vodkaflaska, en colaflaska, som Rasmus Fogelström har på spaden, och en flaska av äldre modell som Peter Sundell undersöker närmare.
Man hittade inte särskilt mycket skräp när dammen dämdes upp inför bygget. En vodkaflaska, en colaflaska, som Rasmus Fogelström har på spaden, och en flaska av äldre modell som Peter Sundell undersöker närmare. Foto: Anna Warner

Han ser nu mycket fram emot att munkbrunnen blir klar så att vattendomen kan tas i bruk under kommande vinter.

– Det känns jättebra att få ordning på det här.

I dagsläget gissar Peter Sundell att räkningen kommer att landa på en och en halv miljon kronor för munkbrunn och arbete.

En vodkaflaska återfanns när dammen dämdes upp.
En vodkaflaska återfanns när dammen dämdes upp. Foto: Anna Warner
Vattendomen för Hållsdammen: ”Det känns jätteskönt”Beskedet: Kommunen får ta 100 000 kubik ur HållsdammenVattendomen kostade fem miljoner kronorSnötillverkningen på Billingen: ”Vi sitter i ett riktigt dilemma”Slutnotan för Billingen kan bli över 350 miljonerHan har satt sin prägel på Skövde

Artikeltaggar

Billingens fritidsområdeBostad och byggenPeabSkövdeSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.