Nu är bygget av munkbrunnen igång. Den ska reglera vattenflödet ut från Hållsdammen och det var en förutsättning för att kommunen skulle få ta ut mer vatten ur dammen.
– När allt är klart ska Ingemar och jag dricka champagne, säger projektledaren Peter Sundell.
I mitten av februari, när det stod klart att mark- och miljödomstolens dom att kommunen får ta ut 100 000 kubikmeter vatten per säsong, hade vunnit laga kraft, sa Peter Sundell till SLA att han och kommunens förre fastighetschef Ingemar Linusson skulle dricka bubbel tillsammans.
Vattendom för Hållsdammen står fast: ”Nu blir det bubbel!”Peter Sundell är kommunens projektledare för Billingesatsningen, numera som konsult, och både han och Ingemar Linusson har lagt ner många arbetstimmar för att få till en ny vattendom.
Ska fira i grillhus
Men än har de inte korkat upp.
– Neeeej, men när allt här är klart och vi har allt på plats, då ska vi sätta oss där och dricka champagne, säger Peter, skrattar och pekar på grillhuset vid Dämmet.
För att kommunen ska få ta ut 100 000 kubikmeter vatten per säsong krävs det att det rinner en viss mängd vatten ner i Hållsdammsbäcken samt att dammen inte går under en viss nivå.
För att lyckas med flödet i bäcken installerar kommunen nu en så kallad munkbrunn. Det är v-formade plåtar, en för snösäsongen och en för övriga året, som släpper ut olika mängd vatten.
Under munkbrunnen går dessutom ett rör, som har funnits på plats i många år, där det ständigt rinner vatten från dammen till bäcken.
Arbetet drog igång den 8 augusti och beräknas vara klart i mitten av september.
– Vi har förberett det här gediget och diskuterat mycket. Men det är learning by doing och det kan komma överraskningar, säger Rasmus Fogelström, platschef för Peab anläggning.
Anledningen till det är att det inte finns några ritningar kvar på det nuvarande betongdämmet som byggdes på 90-talet.
Bygger ny bro
Arbetet inleddes med att bron över dämmet togs bort, och hela dämmet frilades. Man la även en grus- och sandvall mot dammen som ska hålla vattnet borta under arbetets gång. För att säkerställa flödet i bäcken leds vatten dit i en slang från dammen.
När SLA kom på besök diskuterade Rasmus Fogelström och Peter Sundell röret som går under munkbrunnen.
– Vi ska byta ventilen men vi vet inte vad det är för typ av rör vid ventilen. Vi ska också lägga ett nytt rör ut i dammen. Vi var ute i en båt och kollade så att vi skulle få rätt djup och det var cirka 50 meter ut, säger Rasmus Fogelström.
Till sist ska en ny bro byggas över dämmet och i den ska det finnas en lucka där plåten i munkbrunnen ska kunna lyftas upp och bytas ut.
Gammal flaska
Det var inte särskilt många fynd som gjordes när dämmet frilades och vattnet pumpades bort. En vodkaflaska, en colaflaska och ytterligare en glasflaska.
– Den här ser ut att vara ganska gammal, säger Peter Sundell om den senare. Dagens flaskor har inte den här formen.
Han ser nu mycket fram emot att munkbrunnen blir klar så att vattendomen kan tas i bruk under kommande vinter.
– Det känns jättebra att få ordning på det här.
I dagsläget gissar Peter Sundell att räkningen kommer att landa på en och en halv miljon kronor för munkbrunn och arbete.