Bjuder in till en fullspäckad filmhöst: ”Ett bra sätt att börja säsongen på”

Publicerad:
Anoo Niskanen, Bosse Capaldi, Lisa Enroth och Eric Hellgren bjuder in till en fullspäckad filmhöst i Skövde. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Det är en fullspäckad filmhöst som väntar Skövdes filmsugna invånare. När Skövde Filmfestival presenterade höstens filmer var det ett varierat utbud med många olika genrer representerade. Den inleds på onsdag med filmen Tisdagsklubben som visas på utomhusscenen i Helénsparken.

– Det här är ett bra sätt att börja säsongen på. Det är roligt att det finns ett stort filmintresse i stan, sade Eric Hellgren.

Lättnaden över att kunna få inleda en filmhöst utan pandemirestriktioner var påtaglig när vi träffades i Helénsparken, några dagar innan premiären:

– Det är jätteskönt att vi är tillbaka, att vi kan ta in full salong och slipper ha restriktioner i vägen för att titta på bra film, sade Lisa Enroth.

Utomhusbio

Peter Stormare och Marie Richardson är några av de skådespelare som syns i filmen Tisdagsklubben.
Peter Stormare och Marie Richardson är några av de skådespelare som syns i filmen Tisdagsklubben. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Filmhösten börjar när filmen Tisdagsklubben visas på utomhusbion i Helénsparken. Det finns plats för cirka 150 besökare. Själva filmen börjar visas klockan 21:00 men redan en timme innan filmen börjar delas gratisbiljetterna ut. Premiärdagen till ära bjuds det på popcorn men något att sitta på och kläder efter väder får man ta med sig själv.

– Vi är en av 15 orter i Västsverige som får vara med på det här. Vi hade det i fjol också. Det är ett häftigt sätt att se film på, sade Bosse Capaldi.

Finska filmer

Anoo Niskanen berättade att det varje år visas ett antal nyproducerade finska filmer. Det finns tre filmer för vuxna: Längtan, Kverulanten på jakt efter en Escort samt En underbar finsk (jävla) jul. Det finns också en film för barn - Vinski och osynlighetspulvret. Man behöver dock inte kunna finska för att ha glädje av filmerna.

– Alla finska filmerna textas till svenska, sade Anoo lugnande.

Varierat utbud

Bosse berättade att de försöker variera utbudet så att alla ska hitta något de gillar. Därför blev svaret på frågan om vilken av höstens filmer som är bäst lika varierande.

Lisa tycker att det är många bra filmer i år, men ville ändå rekommendera Kupé nr 6, den handlar om en arkeologistudents resa från Moskva till Murmansk där hon ska titta på hällristningar. Bosse ser fram emot Filmtjuven, en indisk film om en kille som blir fascinerad över miljön på biografer. Eric å sin sida har svårt att välja men en favorit är Licorice Pizza, en kärlekshistoria som utspelar sig på 70-talet.

Filmtjuven handlar om en indisk pojke som blir fascinerad av biografernas underbara värld.
Filmtjuven handlar om en indisk pojke som blir fascinerad av biografernas underbara värld. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Alla filmer går på onsdagar och söndagar. Hela programmet för filmhösten kan man hitta på Skövde Filmfestivals hemsida.

Artikeltaggar

BioFilmFöreningen Skövde FilmfestivalHelénsparkenSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare