Hoppa till huvudinnehållet

Annika Holmén (V): Höjd skatt för mer pengar till vården

Publicerad:
Annika Holmén (V) vill se lägre biljettpriser och kortare arbetsdagar för vårdpersonalen. Hon har valt en fotograferingsplats i det gröna med kollektivtrafik i bakgrunden.
Annika Holmén (V) vill se lägre biljettpriser och kortare arbetsdagar för vårdpersonalen. Hon har valt en fotograferingsplats i det gröna med kollektivtrafik i bakgrunden. Foto: Helene Magnusson

Kortare arbetsdagar för vårdpersonalen, mer pengar till sjukhusen och lägre biljettpriser i kollektivtrafiken. För att få ekonomin att gå ihop till dessa satsningar, är lösningen bland annat höjd skatt.

Annika Holmén presenterar Vänsterpartiets förslag till regionpolitik och är nummer två som får sitta på den ”heta stolen”.

Annika Holmén är en nykomling inom regionpolitiken. Hon har suttit i 1,5 år i Skaraborgs sjukhusstyrelse för Vänsterpartiet, ett parti i opposition. Men hon har alltså ännu inte varit ledamot i regionfullmäktige och det är första gången hon kandiderar för en plats där.

Som ledamot i sjukhusstyrelsen är hon väl medveten om de bemanningsproblem sjukhuset tampas med och de effektiviseringskrav som ställts på verksamheten.

– Bristen på resurser är så pass akut att det inte är rimligt att vi kan jobba med kvalitetsutveckling på ett effektivt sätt när Skaraborgs sjukhus samtidigt ska spara 200 miljoner kronor i år. Det motsvarar 256 anställda på sjukhuset.

Som ett led i att få vårdpersonal att stanna kvar, vill Vänsterpartiet stegvis införa sex timmars arbetsdag.

– Det måste finnas en bra balans mellan arbete och vila, annars fortsätter personal att fly vården. Vi måste börja lyssna på personalen, menar Annika Holmén.

Vänsterpartiet har budgeterat en större summa till vården än Grönblå samverkan, som i dag styr Västra Götalandsregionen. Vänsterpartiets lösning är bland annat en skattehöjning med 35 öre.

– Vi ska också ta av de pengar som bunkrats upp i regionen när det blivit stora överskott i samband med pandemin. Min förhoppning är att vi då skulle få ett större fokus på en god och jämlik vård, snarare än att spara pengar i alla led, säger Annika Holmén.

Bara offentlig vård

Vänsterpartiets mål är att all sjukvård ska vara i offentlig regi.

– Vi ser det som viktigt att skattepengarna faktiskt går till vård för våra invånare och inte till vinster i stora, privata vårdbolag, förklarar Annika Holmén.

Att inte ha vård i privat regi, menar hon bidrar till en mer sammanhållen vård.

Som ganska nytillträdd och ännu ingen plats i regionfullmäktige, förklarar hon att hon inte har hunnit med att bli så påläst i alla ämnen. En sådan är debatten om jourcentralernas vara eller icke vara i Mariestad och Falköping, en fråga som inte finns på just sjukhusstyrelsens bord. Men Annika Holmén har ändå tankar kring det.

– Jag tycker att det är en viktig trygghet för befolkningen att det finns jourcentraler inom rimligt avstånd. Men det har ju varit bekymmer att bemanna och hur många besök det handlar om. Men Vänsterpartiet är villigt att satsa på jourcentralerna, även om det inte är det effektivaste nyttjandet av resurser, så ser jag det som väldigt viktigt för befolkningen att ha den tryggheten.

Annika Holmén (V), vill se mer pengar till Skaraborgs sjukhus, ett behov som hon anser vara akut.
Annika Holmén (V), vill se mer pengar till Skaraborgs sjukhus, ett behov som hon anser vara akut. Foto: Helene Magnusson

När vi kommer till sjukhuset i Lidköping så tycker inte Annika Holmén att man kan kalla det ett närsjukhus, som vissa andra politiker gör.

– Ett sjukhus som har dygnetruntvård kallar inte jag ett närsjukhus. Ett närsjukhus är ett sjukhus som fokuserar på den vård man behöver ofta.

Hon ger Mariestad som exempel på ett närsjukhus som Vänsterpartiet också vill satsa på.

– Vi har fått rapporter under våren att det inte riktigt fungerar som tänkt där. Vi får bevaka detta och se vad det är som saknas, om det är resurser, prioriteringar eller organisation. Jag tycker det vore väldigt synd om vi inte satsar ordentligt för att få det att fungera och bara lägger ned det för att det blir skakigt.

Lägre biljettpriser

Vänsterpartiet tycker att det för höga biljettpriser i kollektivtrafiken. Deras mål är att det egentligen inte ska kosta något alls att åka kollektivt. Men det är en lång väg dit så i Västra Götalandsregionen har de tillsvidare lagt ett förslag på att sänka biljettpriserna med fem procent.

– Det skulle ge möjlighet för fler att åka kollektivt, menar Annika Holmén.

De vill också se utökad trafik på landsbygden och har föreslagit dynamiska tidtabeller. Det bygger på ett resande som saknar hållplatser och tidtabeller, men som är desto mer flexibelt.

Vänsterpartiet vill också satsa mer på de regionala banorna, såsom Kinnekullebanan.

Varför rösta på Vänsterpartiet?

– För en tillgänglig och jämlik nära vård och en bra arbetsmiljö för personalen. Det behövs mer pengar till vården för att få till en förändring. Klimatet står också högt på dagordning, då vi till exempel istället för att bygga nytt, kan renovera.

När det gäller framtida samarbete med andra partier förklarar Annika Holmén att det är Socialdemokraterna och Miljöpartiet som står dem närmast i regionpolitiken.

– Men vi är öppna för att var konstruktiva i samarbeten med de flesta partier. Men med den politik och retorik som Sverigedemokraterna har i nuläget så ser vi ingen möjlighet att samarbeta med dem.

Annika Holmén (V)

Ålder: 43

Bor: I Skövde

Jobb: VA-ingenjör Skövde kommun

Regionala uppdrag: Ledamot i styrelsen för Skaraborgs sjukhus

Övrigt: Första namn på Vänsterpartiets valsedel till regionfullmäktige Västra Götalandsregionen

Läs mer:

VAL 2022: Heta stolen med regionpolitikerna – deras lösningar för en bättre vårdBrännberg (KD): ”Bara ett akutsjukhus i Skaraborg – vill ändå satsa i Lidköping”

Artikeltaggar

KollektivtrafikPolitikVal 2022Vård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.