Hoppa till huvudinnehållet

Stärkt vuxennärvaro vid skolstart på Västerhöjd

Publicerad:
Från vänster, ANDT-pedagogen Catharina Edjebäck, drogförebyggande samordnaren Jenny Aronsson och ungdomssamordnaren Mia Thurén.
Från vänster, ANDT-pedagogen Catharina Edjebäck, drogförebyggande samordnaren Jenny Aronsson och ungdomssamordnaren Mia Thurén. Foto: Clara Fors Wisbyse

Under tisdagsmorgonen var det terminens första skoldag för Västerhöjdsgymnasiets nyblivna treor. Skolan som tidigare år haft problem med inspark och nollning som gått överstyr hade tagit flera olika åtgärder för att det skulle bli en lugn morgon.

Likt tidigare år möttes gymnasiets tredjeklassare upp i Boulognerparken genom ett arrangemang planerat av elevkåren. Sedan vandrade de, i färgglada kläder, tillbaka till skolan. För att hålla koll på eleverna befann sig personal från kommunen, personal från skolan och volontärer från polisen i omlopp under morgonen.

– Det är väl mer som en samlingspunkt i Boulogner och utifrån att vi har hört att det tidigare år har varit fest med alkohol involverat så har det varit vårt mål att finnas där som vuxna. Vi mötte upp dem i Boulogner och följde tåget upp mot skolan, säger ungdomssamordnaren Mia Thurén.

Hon berättar att det varit en hel del polisnärvaro i parken och att de första eleverna dök upp runt klockan sju på morgonen.

Polisens volontärer var på plats utanför skolan. Från vänster, Lennart Hultkrantz, Eva Axelsson, Eva Lindblom, Edward Shahin och Stina Nyström.
Polisens volontärer var på plats utanför skolan. Från vänster, Lennart Hultkrantz, Eva Axelsson, Eva Lindblom, Edward Shahin och Stina Nyström. Foto: Clara Fors Wisbyse

– Vi var där tidigt för att få en bild snabbt över var det barkar åt och det har ju varit väldigt lugnt under den tiden som vi var där, säger Catharina Edjebäck som är ANDT-pedagog på kommunen.

Tillsammans med Jenny Andersson som arbetar på kommunen som drogförebyggande samordnare enas Catharina och Mia om att de uppfattade det som att de märkte av ovanligt lite alkohol bland ungdomarna.

Stärkt närvaro

På skolan stod personal vid samtliga entréer långt efter skolstart för att möta eleverna.

– Det är nog för att ta emot dem, snabbt slussa in dem till rätt lektionssal och komma igång med dagen så att det inte blir att skolgården blir ett uppehållsutrymme. Det är väl det att det blir stökigt som man vill få bort, säger Mia Thurén.

Även ordningsvakter befann sig inne på skolan och på skolgården stod en grupp av polisens frivilliga volontärer som följt eleverna från parken.

Utanför skolan syntes fortfarande spår av konfetti från treornas promenad från Boulognerparken.
Utanför skolan syntes fortfarande spår av konfetti från treornas promenad från Boulognerparken. Foto: Clara Fors Wisbyse

– Vi går med, lyssnar och ser och rapporterar in direkt till polisen om det är något som händer, säger Lennart Hultkrantz som är en av volontärerna på plats.

Genom närvaro vill de förebygga, behålla lugnet och visa att de finns där som stöd. Även de beskriver morgonen som lugn, men att de trots det fyller en funktion.

– Jag har plockat två flaskor cider, nästan tomma, men sedan är det ju det att vi rapporterar in när vi ser äggkastning och ballongkastning och sådant, fortsätter Lennart.

Sökte upp ettor

Lite senare på tisdagen nås SLA av uppgifter om att några treor rört sig på platser utanför Västerhöjd där ettor och tvåor befann sig.

– Vi vet att några treor som har avslutat sin skoldag har försökt att söka upp ettor, då har vi omgrupperat bland annat väktare för att hålla koll, säger Linda Bårring, tillförordnad gymnasiechef.

Vid Västerhöjdsgymnasiets alla entréer stod det lärare som tog emot eleverna.
Vid Västerhöjdsgymnasiets alla entréer stod det lärare som tog emot eleverna. Foto: Clara Fors Wisbyse

– Vi har också fått rapporter om att några treor även ska ha försökt att köpa ägg. I övrigt har treorna skött sig fantastiskt bra på skolan idag och det har varit trevlig stämning.

På onsdagen ska alla elever vara tillbaka på skolan.

– Det känns bra, alla har skött sig och det är den känslan vi har inför morgondagen också.

Artikeltaggar

Brott & blåljusSkola och utbildningSkövdeVästerhöjdsgymnasiet

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.