Hoppa till huvudinnehållet

Omfattande drogärendet i Skövde växer – kopplas till annat fall

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
Hur många vapen eller vilken typ av vapen som polisen beslagtagit i Skövdeärendet vill åklagaren inte avslöja.
Hur många vapen eller vilken typ av vapen som polisen beslagtagit i Skövdeärendet vill åklagaren inte avslöja. Foto: Björn Lindgren/TT

Efter en stor polisinsats i juli häktades fyra män misstänkta för grova narkotikabrott och grova vapenbrott i Skövde. Nu görs kopplingar till ett ärende som rör samma brottsmisstankar riktade mot en man som häktades redan innan polisinsatsen.

I juli slog polisen till i en omfattande insats i ett narkotikaärende. Tiotalet personer greps, sex av dem anhölls misstänkta för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott i Skövde mellan mars och juli. Två av dem försattes snart på fri fot, även om misstankarna mot dem kvarstår, men fyra av männen - från Skövde, Mariestad och Töreboda - häktades.

Sedan dess har de omhäktas och utredningen mot dem pågår, åtal eller ny omhäktning måste enligt Skaraborgs tingsrätts beslut ske senast den 2 september.

Nya kopplingar

Men redan på torsdagen kan tingsrätten besluta om omhäktning av en femte inblandad. Den mannen, även han hemmahörande i Skövde, häktades i ett annat ärende gällande grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott redan innan polisens stora tillslag.

– Men det ärendet har nu förts ihop med fallet med de fyra häktade, säger förundersökningsledare, vice chefsåklagare, Jenny Karlsson.

”Förhör pågår”

Hur ärendena kopplas ihop vill hon inte avslöja och hon kommenterar inte heller om det först påbörjade ärendet ledde fram till den stora polisinsatsen.

– Jag vill inte alls gå in på varför de här ärendena hänger ihop eller hur vi kommit fram till det. Det beror på att det pågår förhörsomgångar, bland annat förhörs personer som inte är häktade.

Fler män är häktade i narkotikaärendet, men åklagaren kommenterar inte de exakta misstankarna eller vilka narkotikabeslg som gjorts i fallet.
Fler män är häktade i narkotikaärendet, men åklagaren kommenterar inte de exakta misstankarna eller vilka narkotikabeslg som gjorts i fallet. Foto: TT/Arkiv

Åklagaren är även i övrigt fortsatt förtegen och vill inte närmare gå in på vad de häktade männen misstänks för.

En av Skövdeborna är enligt Karlsson fortsatt misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott, även om tingsrätten nu rubricerat ner misstanken till enbart grovt vapenbrott, men vill inte utveckla detaljerna kring brottet.

Efter polisens tillslag – Skövdebo häktad för synnerligen grovt vapenbrott

– Men generellt är det så när det gäller synnerligen grovt vapenbrott att det oftast handlar om antalet vapen som kopplas till den misstänkta personen, men det kan även handla om vapen av särskilt farlig beskaffenhet.

Karlsson vill inte avslöja om man misstänker att de beslagtagna vapnen skulle användas i annan brottslighet.

Artikeltaggar

Brott & blåljusHäktningarSkaraborgs tingsrätt

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.