Hoppa till huvudinnehållet

Rektorn om skolstarten: ”Frustrerad och besviken”

Publicerad:
polisen var på plats under onsdagsmorgonen på Västerhöjdsgymnasiet.
polisen var på plats under onsdagsmorgonen på Västerhöjdsgymnasiet. Foto: Clara Fors Wisbyse

På Västerhöjdsgymnasiet fortsätter man med stärkt närvaro av både personal, ordningsvakter och väktare under onsdagsmorgonen. Rektor Josefine Vester förklarar att de planerar för extra insatser resten av veckan.

När Västerhöjdsgymnasiet inleder den första skoldagen med alla tre årskurser på plats i skolan samtidigt, fortsätter de också med åtgärder för att förhindra trakasserier mellan elever.

Fritidsledarna Therese Qwarfordt och Carl-Johan Kling som i vanliga fall arbetar på Skultorps fritidsgård står sin tredje dag som dörrvakter och släpper in eleverna genom de låsta dörrarna. De har också gått runt och pratat med eleverna på skolan.

En handfull väktare befann sig på gymnasiet under morgonen. En del vaktade vid olika ingångar.
En handfull väktare befann sig på gymnasiet under morgonen. En del vaktade vid olika ingångar. Foto: Clara Fors Wisbyse

– Det handlar om ett trevligt bemötande. Just nu hjälpte jag en som gick i ettan att hitta till sin korridor. Vi är här för att skapa trygghet, säger Therese.

– Om man har någon vattenpistol eller någonting så får man lägga det i lådan här innanför dörren. Vi kan också snacka några ord innan det händer något, men än har det ju inte gjort det, säger Carl-Johan Kling.

Åtgärder hela veckan

Josefine Vester som är rektor på skolan listar de åtgärder som kommer att fortsätta i olika grad under veckan för att skolstarten ska bli så trygg som möjligt. Entrédörrarna är låsta och vaktas av personal, de olika årskurserna börjar vid olika tider på morgonen och både ordningsvakter, polisens volontärer och väktare har befunnit sig på skolområdet.

Therese Qwarfordt och Carl-Johan Kling hälsar eleverna välkomna vid en av dörrarna.
Therese Qwarfordt och Carl-Johan Kling hälsar eleverna välkomna vid en av dörrarna. Foto: Clara Fors Wisbyse

– Jag tycker att det har gått bra här på skolan, men våra ettor och tvåor var ju på andra ställen och där har man på eftermiddagen när årskurs tre slutat sökt upp de nya eleverna och inte betett sig bra, säger Josefin Vester.

Är man rädd att ettor ska påverkas av treorna?

– Självklart, och även andra elever som inte är med i det här heller från andra årskurser som inte tycker att det här är så trevligt, säger Josefine Vester.

”Det är klart att det är frustrerande och man blir väldigt besviken på våra elever,” säger rektor Josefin Vester.
”Det är klart att det är frustrerande och man blir väldigt besviken på våra elever,” säger rektor Josefin Vester. Foto: Clara Fors Wisbyse

Hon bekräftar att eleverna i årskurs tre efter skoltid har kastat ägg och vattenballonger fyllda med bland annat vinäger på de yngre årskurserna. Rektorn beskriver också att en grupp elever i årskurs tre har jagat andra elever i bil ner för Billingebacken. Förstaårselever har då tvingats springa, cykla och åka moped nedför backen.

– Det är ju farligt. Det är inte bara äggkastning utan det är verkligen farligt, säger rektorn.

Enligt Josefin har skolan ett bra samarbete med polisen som kom till Skultorp där händelsen ska ha ägt rum. Trots flera åtgärder så har skolan svårt att kontrollera vad som händer efter skoltid. Tydligt är att de jobbar hårt för att inga trakasserier ska ske bland eleverna.

Polisen stod parkerad utanför gymnasiet med god uppsikt över busshållplatsen där flera elever klev av.
Polisen stod parkerad utanför gymnasiet med god uppsikt över busshållplatsen där flera elever klev av. Foto: Clara Fors Wisbyse

– Jag tror egentligen att alla våra elever vill ha en bra skolstart men sedan finns det någonting underliggande som gör att man vill nolla. För oss är det nolltolerans mot nollning, förklarar rektorn.

– Det är klart att det är frustrerande och man blir väldigt besviken på våra elever.

Märker ingen skillnad

Två elever från årskurs två som vill vara anonyma berättar på väg in i skolan att de inte varit på plats under gårdagens skolstart för årskurs tre. Då var de i Falköping och spelade fotbollsgolf. Nu är de på väg in i skolan.

– Man märker inte av ordningsvakter och polis så mycket. De står ju bara runt skolan och det känns inte annorlunda från en vanlig dag. Det är bara att det står lite folk här och där, säger en av dem.

Eleverna anlände vid olika tider till skolan, vilket bidrog till att det stundtals var väldigt lugnt för personalen på plats.
Eleverna anlände vid olika tider till skolan, vilket bidrog till att det stundtals var väldigt lugnt för personalen på plats. Foto: Clara Fors Wisbyse

De är inte själva påverkade av nollningen och beskriver det som att det är en specifik krets som tar initiativ till det.

– Man kan hålla sig undan om man vill.

De tycker också att det är bra att polis och väktare är på plats eftersom de hört om skolstarter på Västerhöjd tidigare som spårat ur.

– Det har ju inte vi fått uppleva eftersom de har så mycket polis och så på plats, så folk blir lite rädda. På det sättet så känns det lite säkrare.

– Det är väl bra som etta att inte behöva vara rädd.

Artikeltaggar

Brott & blåljusGymnasieskolanRektorSkola och utbildningSkövdeVästerhöjdsgymnasiet

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.