Hoppa till huvudinnehållet

”Trasiga livräddningsbåtar och välta bajamajor – större problem än fåglarna”

Publicerad:
Livräddningsringen är där den ska vara, men någon livräddningsbåt finns inte vid Karstopssjön på grund av skadegörelse tidigare år. ”Det är ett större bekymmer än problemen med kanadagässen” anser Emma Wiezell, Skövde kommun. Foto: Anneli Malm

Kanadagässens närvaro vid kommunens badplatser har stört en del badgäster. ”Klagomålen är färre i år, men visst, fåglarna finns ju. Fast egentligen är det värre med försvunna eller trasiga livräddningsbåtar och välta bajamajor” säger Emma Wiezell, Skövde kommun.

Problemen med kanadagäss har varit mindre vid populära Boulognersjön i år än tidigare år. Pickning av ägg och skyddsjakt har gett resultat. Det bekräftas av Morgan Sjöberg, park- och naturingenjör, Skövde kommun. Skövdebor som hört av sig till SLA hävdar att gässen istället har flyttat till Karstorpssjön. Även Sjöberg har nåtts av de uppgifterna och säger att man i sommar har satt in extra resurser där i form av städning av gång- och cykelvägar.

Krafttag mot kanadagässen i Boulogner - skyddsjakt införs

Svårt med gässen

Emma Wiezell, enhetschef för Billingens fritidsområde och med ansvar för kommunens badplatser, har just haft semester och känner därför inte till extrastädningen.

– Men bryggorna sopas dagligen samtidigt som det görs en kontroll av att livräddningsringen finns på plats, och det har inte noterats några större problem, varken vid Karstorpssjön eller någon annan badplats. Vi har inte heller fått in några klagomål.

Innan badsäsongen drog igång hade kommunen en dialog med boende vid Meybobadet vid Vristulven som oroade sig över stora mängder kanadagäss.

Gatuchefen förtydligar: ”Jag menade inte Karstorpssjön”

– Fast det blev inte så illa som man befarade. Men visst, överlag är det mycket kanadagäss vid alla badsjöarna och det är svårt att få bort dem. Fåglarna finns ju och frågan är vart de ska ta vägen?

”Det är så trist att varken livräddningsbåtar eller bajamajor vid våra badplatser får vara i fred” säger Emma Wiezell, Skövde kommun.
”Det är så trist att varken livräddningsbåtar eller bajamajor vid våra badplatser får vara i fred” säger Emma Wiezell, Skövde kommun. Foto: Anna Warner/Arkiv

Allvarligare problem

Emma Wiezell anser dessutom att det finns allvarligare problem vid badplatserna än gässen.

– Det är inget krav att det ska finnas livräddningsbåtar vid våra badplatser, men vi har det ändå, just för att de kan behövas. Men vid Karstorpssjön togs den bort för några år sedan då den vid flera tillfällen utsattes för skadegörelse, användes till annat eller bara försvann.

– Även bajamajan som står där välts och förstörs flera gånger per säsong. Det hjälper inte ens att vi spänner fast den i ett träd. Vi omvärderar beslutet om båten inför varje badsäsong men det känns inte aktuellt idag att ändra det.

”Bara förstörs”

Det finns flera orsaker till problemen, en av dem hänger ihop med att Karstorp blivit en plats där det samlas mycket folk vid bland annat skolstart och skolavslutning och även vid olika företagsarrangemang.

– Men inte heller vid Sjötorpasjön får livräddningsbåten vara ifred. I år har den varit försvunnen vid minst tre tillfällen då folk burit iväg den. Boende i området har hjälpt till att leta.

– Tänk om folk visste hur mycket pengar kommunen tvingas lägga på saker som bara förstörs eller försvinner - till och med vid Outdoorfestivalen i maj vältes en bajamaja som placerats vid utsiktsplatsen - pengar som skulle kunna gå till annat, som ny sand till badstränderna.

Artikeltaggar

BadDjur och naturFåglarNedskräpningSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.