Hoppa till huvudinnehållet

Lättare att ansöka om pass – men tar lång tid att få det

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
Idag behöver man inte vänta speciellt länge på att få ansöka om nytt pass. Däremot är väntetiden cirka två månader för att få det nytillverkade passet.
Idag behöver man inte vänta speciellt länge på att få ansöka om nytt pass. Däremot är väntetiden cirka två månader för att få det nytillverkade passet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Med kraftigt utökade öppettider försvann den exceptionellt långa väntetiden för att ansöka om pass. Nu är istället problemet den två månader långa tillverkningstiden och köer när folk ska hämta ut sina pass. Lösningen? Kanske nationellt id-kort.

Tidigare i år när pandemin lättade utbröt ett passkaos i Sverige. I mars var första lediga tid att ansöka om pass i exempelvis Skövde nu i augusti/september. Situationen var ohållbar och en mängd åtgärder sattes in fån polisen.

Så ska passköerna minska – fler tider och helgöppet i Skaraborg

Ökade öppettiderna

Och nu är läget ett annat. Sedan i våras är bland annat passexpeditionen i Skövde öppen mellan klockan 08.00 till 22.00, måndag till fredag. Ibland är det även lördagsöppet. Även vid passexpeditionerna i Lidköping, Falköping och Mariestad har öppettiderna utökats även om det inte är i lika stor omfattning som i Skövde.

– Passexpeditionen i Skövde kommer troligen även framöver att ha öppet 14 timmar varje vardag, säger Mattias Linzie, kanslichef i polisområde Skaraborg.
– Passexpeditionen i Skövde kommer troligen även framöver att ha öppet 14 timmar varje vardag, säger Mattias Linzie, kanslichef i polisområde Skaraborg. Foto: Polisen

– Ökade öppettider har gett ett positivt resultat. I Skövde finns nu gott om lediga tider från mitten av september och framåt och troligt kommer vi också att släppa än fler tider framöver, säger Mattias Linzie, kanslichef polisområde Skaraborg.

Passtider i Skövde säljs på sociala medier – polisen: ”Det är inte olagligt”

Det hänger ihop med att det lutar åt att man kommer att fortsätta ha öppet 14 timmar varje vardag.

– Det är inte helt bestämt, men bedömningen vi gör nu är att det blir så.

För att klara de kraftigt ökade öppettiderna har polisen anställt 14 nya passhandläggare, de har fördelats på passexpeditionerna i Skaraborg men flertalet av dem har placerats i Skövde.

”Tar två månader”

Sammantaget innebär detta att det idag går betydligt snabbare att ansöka om nytt pass.

Passkaoset fortsätter – polisen ökar öppettiderna och nyanställer

Men att få dem - det tar tid.

– Det är tillverkningsprocessen hos leverantören som tar tid, det senaste beskedet vi fick är att det nu tar 60 kalenderdagar, alltså två månader, innan man får sitt pass.

Blir långa köer

Ett annat problem som leder till köer på passexpeditionen är uthämtning av pass - för närvarande är det många som ska lösa ut sina nya pass.

– Det är drop in som gäller och det blir högt tryck och långa köer, framför allt mitt på dagen. Det är bättre om man väljer en annan tid.

Extremt lång väntan på nytt pass: ”En anstormning nu”

Så även om passproblemen är mindre än i våras finns fortfarande en del bekymmer kvar. Mattias Linzie tipsar om en lösning som kan hjälpa många.

–Om du ska resa inom EU/Schengen, ansök istället om nationellt id-kort. Man får kortet på en vecka och för att få medborgarna att välja detta istället för pass är priset tills vidare sänkt från 400 kronor till 100.

Artikeltaggar

EUPolisenSamhälleSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.