Hoppa till huvudinnehållet

Simon Ljungman spelar inför 280 000 på Ullevi: ”Fortfarande ett hungrigt band”

Publicerad:
Simon Ljungman är ofta med i lokala sammanhang, här med Stenhammarkören.
Simon Ljungman är ofta med i lokala sammanhang, här med Stenhammarkören. Foto: Thomas Kühnel

Var du på Ullevi i helgen som var? Eller ska du möjligtvis dit under kommande helg?

Under Håkan Hellströms monsterspelningar, inför närmare 70 000 personer, är det en grabb med rötterna i Tumleberg utanför Vara - som är kapellmästare.

SLA har pratat med Simon Ljungman om känslan att dingla med benen över scenkanten, när 70 000 personer kan varenda liten rad i låtarna.

När vi ringer upp är det onsdag. Efter några dagars andrum efter föregående helgs två mastodontarrangemang, är ensemblen som är Håkan Hellström med band, orkester och gästartister - redan igång och repar igen. Simon beskriver sig själv som ”kapellmästare för detta spektakel”, vilket gör att det är bråda dagar mellan spelningarna.

– I söndags kring lunchtid började messen från Håkan komma in, han hade fått mängder av idéer under natten som han ville testa till helgens kommande konserter, säger Simon.

Håkan Hellström under konsertturnéns första kväll.
Håkan Hellström under konsertturnéns första kväll. Foto: Adam Ihse/TT

Under veckan repas nya låtar in som kan komma att dyka upp under helgens konserter. 11 av 26 låtar byttes ut mellan fredagen och lördagen, något som är relativt ovanligt i sådana stora produktioner. Runt 50 låtar skulle kunna spelas på Ullevi, med allt vad det innebär.

För att rodda en arenaspelning krävs minutiösa förberedelser. Det är inte bara att koppla in en gitarr och köra.

– Det är häftigt att vara på tårna och kunna ställa om och förändra spelningarna. Det är en stor maskin med allt ljud, ljus och det visuella, men det är häftigt att vara en del av ett sådant kreativt klimat. Efter alla år är vi fortfarande ett hungrigt band som vill göra det lilla extra.

Fem år sedan sist

Senaste gången Håkan Hellström med band var på turné var för fem år sedan. För Simons del har åren dock varit fyllda av andra spelningar, däribland som husband i På spåret. Konserterna på Ullevi skulle egentligen varit 2020, som blev 2021 och till sist 2022.

– Jag har haft mycket att göra under pandemin ändå, säger Simon, och syftar på musikalen Kärleken skonar ingen, baserad på Håkan Hellströms låtar. En musikal han hade ansvaret för.

I Stadsträdgården har Simon Ljungman också spelat. Även om scenen är mindre, är allsången alltid lika uppskattat.
I Stadsträdgården har Simon Ljungman också spelat. Även om scenen är mindre, är allsången alltid lika uppskattat. Foto: Thomas Kühnel

– Något som var häftigt var att se Håkan ta sig an en scen igen efter fem års frånvaro. Han har en unik förmåga att få alla att känna sig sedda. Jag träffade mina barns förskolerektor igår och hon sa: ”Jag satt längst bak i publiken, men jag tyckte ändå att han såg mig”.

Hur är det att jobba med Håkan Hellström?

– Han är en sann konstnär och har ett ständigt flöde med idéer. Allting ska testas. Äkta kreativa personer testar allt, först då kan man se om idén är bra eller inte. Att jobba med Håkan är att vara i ett kreativt rum. Hela tiden.

En liten publik på 70 000

Ullevispelningarna kommer sammantaget att samla närmare 300 000 besökare. Ett av Simons tidigare spelningar i sommar var på Jordgubbens dag i Vara.

– Där var det dock riktigt bra feeling, det ska jag säga!

Blir du någonsin nervös inför en Ullevispelning?

– Inte längre. Jag hinner inte bli nervös, vi repar hela tiden innan och man är så fokuserad på det man håller på med, i det här fallet – monstret som är Ullevi. Nervositet fungerar på det sättet, är man förberedd blir det inte samma sak. Jag blir mer nervös och börjar stamma på orden om jag ska hålla ett tal på en familjemiddag inför några få personer.

Under Håkans första Ullevikväll, 2014, började Simon och Håkan spela låten ”Valborg” tillsammans ute på scenkanten.
Under Håkans första Ullevikväll, 2014, började Simon och Håkan spela låten ”Valborg” tillsammans ute på scenkanten. Foto: ADAM IHSE / TT

Nu är det dags igen. Ett inslag på spelningarna är att Simon och Håkan själva sitter längst ut på scenkanten och spelar allsångshymnen Valborg. Nytt för i år är att Göteborgsoperans orkester finns med och, bokstavligen, blåser bort publiken i en unik version. När 70 000 sjunger raderna ”Om du vill ha en idiot, lägg din hand i min”, kan nog även den hårdaste stå med darr på rösten och krypande gåshud längs armarna.

– 2014 kom vår ljusman Calle med idén om att jag skulle sitta där och spela gitarr till låten längst ut på scenen. Sedan dess har det alltid blivit så, fortfarande blir jag lika tagen när alla sjunger med för full hals. Jag älskar när folk sjunger med, oavsett storlek på publiken.

Två spelningar återstår alltså av Ullevisvängen.

– Tacksamhet. Det är ordet jag känner. Jag är så tacksam och glad att få vara en del av det här. Jag är också tacksam för alla som åker till våra konserter och kommer dit och tittar, sjunger och dansar.

Artikeltaggar

Håkan HellströmMusikNöje/KulturSimon LjungmanTumlebergUllevi

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.