Hoppa till huvudinnehållet

Så ska sjukhuset korta köerna: Skickar egen kirurg till privat företag

Publicerad:
Ortopeden på Skaraborgs sjukhus kommer inte i kapp sina långa köer på grund av stor brist på specialistsjuksköterskor. I höst skickar man därför en kirurg från sjukhuset till en privat vårdgivare i Göteborg, för att operera patienter från Skaraborg. (Arkivbild)
Ortopeden på Skaraborgs sjukhus kommer inte i kapp sina långa köer på grund av stor brist på specialistsjuksköterskor. I höst skickar man därför en kirurg från sjukhuset till en privat vårdgivare i Göteborg, för att operera patienter från Skaraborg. (Arkivbild) Foto: Sören Turesson

I höst kommer ortopeden på Skaraborgs sjukhus att hyra en operationssal med personal på ett privat företag i Göteborg. Det kirurgiska ingreppet kommer att göras av en av Skaraborgs sjukhus egna ortopeder.

Fler åtgärder för att få ned de långa operationsköerna i Skaraborg är att sjukhuset öppnat ytterligare en operationssal i Lidköping och att sjukhuset köper mer vård av privata vårdgivare.

Totalt 223 personer i Skaraborg har väntat på att få en knäoperation över vårdgarantins 90 dagar. Ytterligare 170 personer väntar på en höftoperation.

Väntetiden på Skaraborgs sjukhus för en knäoperation är i nuläget över två år och för höftoperation ett år.

– Kön har ökat under pandemin då många ur operationspersonalen deltog i vården av covidsjuka patienter. Men även efter pandemin har vi ett ansträngt bemanningsläge på operation, förklarar Marie Hufvudsson, t f verksamhetschef för ortopedin på Skaraborgs sjukhus.

För många patienter är det här en svår väntan. För de som orkar, vill och kan, finns möjligheten att få operation hos en annan vårdgivare som sjukhuset hänvisar till. Men det finns begränsningar även där.

– Flera av dem som väntat länge kan inte opereras hos annan aktör på grund av medicinska skäl, det vill säga annan sjuklighet. De kan inte få den vård de behöver genom de avtal vi har, berättar Marie Hufvudsson.

Dessutom finns det gränser för hur många patienter sjukhuset får skicka. Avtalen räcker inte för det stora behov som finns just nu.

Hyr privat operationssal

Sjukhuset jobbar aktivt för att få ned köerna. För det första har man lyckats få till att öppna en ytterligare operationssal i Lidköping. För det andra har det tillkommit fler vårdgivare att köpa operationer ifrån, nu senast av företaget Art clinic i Jönköping.

Men det har också kommit till en tredje åtgärd som inte har prövats tidigare. Skaraborgs sjukhus kommer i höst att hyra en operationssal med ett operationsteam på det privata företaget Spine center i Göteborg, dit de kommer att skicka en ortopedkirurg ifrån Skaraborgs sjukhus för att operera patienter från Skaraborg.

Bristen på operationsteam på Skaraborgs sjukhus beror till största delen på att det saknas specialistsjuksköterskor. Tillgången på ortopeder som kan operera är dock betydligt bättre.

– Vi testade detta i våras och från och med vecka 40 ska vi hyra det här utrymmet två dagar i veckan. Vi räknar med att kunna operera 90 patienter där i höst. Om det finns behov så planerar vi att fortsätta med det i vår, berättar Marie Hufvudsson.

Marie Hufvudsson, t f verksamhetschef för ortopedin, förklarar att det är sjukhusets uppdrag att informera om de alternativ som står till buds.
Marie Hufvudsson, t f verksamhetschef för ortopedin, förklarar att det är sjukhusets uppdrag att informera om de alternativ som står till buds. Foto: Peter Johansson

När det gäller information om de möjligheter som finns för de köande patienterna, så förklarar Marie Hufvudsson att det är sjukhusets uppgift att informera om alternativen som står till buds, om sjukhuset självt inte kan uppfylla vårdgarantin.

– Det är inte meningen att patienterna själva ska behöva söka hjälp någon annanstans, utan det är vårt ansvar att skicka remissen vidare.

Att själv söka specialistvård ingår inte heller i lagen om valfrihet i Västra Götalandsregionen. Att välja vårdgivare är bara kopplat till öppenvården, så fort du skrivs in på sjukhus så gäller inte den valfriheten.

Artikeltaggar

OrtopediSjukhuset LidköpingSkaraborgs sjukhusVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.