Hoppa till huvudinnehållet

M avancerar i Tibro: ”Gjort en jättebra valrörelse”

Publicerad:
Mikael Faleke och går framåt i kommunvalet.
Mikael Faleke och går framåt i kommunvalet. Foto: Jesper Sydhagen

Moderaterna går framåt i Tibros kommunval. Det preliminära resultatet visar att partiet ökar procentuellt, men stannar på sex mandat.

– Det visar ju bara på att vi har gjort en jättebra valrörelse. Det ska vi vara stolta över, säger Mikael Faleke (M).

M ökar från 15,4 procent till 16,7 procent, visar rösträkningen preliminärt. Redan har man ökat med 17 röster och då återstår onsdagsräkningen, då också röster som lagts i andra kommuner och utlandsröster räknas.

Mikael Faleke, som står överst på M:s valsedel, menar att ökningen beror på att partiet har en politik som tilltalar många.

– Moderaterna har gått framåt i Tibro. Så man kan säga att vi har gjort en väldigt bra valrörelse. Jag är jättenöjd med mina valarbetare och det vi presterat.

Valresultatet innebär att majoritetsstyret – S, C och L – förlorar sin majoritet.

Saknar ett mandat

M avser att fortsätta sitt samarbete med KD. För att få till en borgerlig majoritet och styra i Tibro under kommande mandatperioden var de båda partierna inställda på att uppta L och C i samarbetet.

Men som det ser ut nu så samlar de fyra partierna tillsammans endast 17 mandat. Det saknas ett mandat för att kunna uppnå majoritet.

– För det första tycker jag att vi måste invänta det slutliga resultatet. Mandaten kan ju fortfarande ändra sig. Det är ju så få röster som det sista mandatet hänger på.

– Vi hoppas så klart få till en möjlighet att styra. Det är därför vi går in i en valrörelse. Vi har ju de bästa idéerna för Tibro, tycker vi, och de vill i naturligtvis genomföra. Så vi ser fortfarande positivt på det.

Ett annat alternativ för att uppnå majoritet skulle vara att M går samman med Socialdemokraterna (som tillsammans samlar 17 mandat) och ytterligare ett parti.

Hur ser du på ett samarbete med Socialdemokraterna?

– Jag har sagt att jag är öppen för att diskutera med alla partier, utom Sverigedemokraterna. Sedan sa jag ju att vi och S står ganska långt ifrån varandra i många frågor, till exempel friskolor. Så det är inte den mest självklara samarbetspartnern. Men för att få till ett stabilt styre av Tibro måste man vara beredd att lyssna och diskutera med alla. Utom Sverigedemokraterna, det har vi varit tydliga med.

Artikeltaggar

PolitikTibro kommunVal 2022

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.