Hoppa till huvudinnehållet

S står orubbad och störst: ”Får gilla läget”

Publicerad:
Jan Hanna (S) väntar till onsdagsräkningen innan han börjar leta samarbetslösningar.
Jan Hanna (S) väntar till onsdagsräkningen innan han börjar leta samarbetslösningar. Foto: Jesper Sydhagen

Socialdemokraterna behåller sina elva mandat i Tibro kommunfullmäktige, visar det preliminära valresultatet. Jan Hanna (S) är inte helt nöjd.

– Man önskade såklart att få mer, men det är som det är. Man får gilla läget och respektera valutgången, säger han.

Utan konkurrens förblir Socialdemokraterna det största partiet i Tibro kommun.

– Vi hade givetvis hoppats på att få fler mandat, såklart. Nu har vi inte hunnit diskutera så mycket efter gårdagen. Resultatet kom ju väldigt sent. Man får ändå säga att man får vara nöjd över att vi inte tappar mandat, utan behåller de mandat vi hade.

– Nu får man ju vänta in onsdagsrösterna också för att vara helt hundra, men det verkar vara oförändrat.

Jan Hanna menar att det ett kvitto på att tibroborna tycker att S gör saker och ting rätt. Samtidigt går Sverigedemokraterna framåt lokalt. Hanna vill inte sia om hur det kommer att påverka kommunpolitiken.

– Som sagt, jag vill vänta in onsdagsrösterna. Då kan man ge nåt slutgiltigt om hur det påverkar eller inte. Det är svårt att säga idag på rak arm.

Tappad majoritet

Som det ser ut nu så förlorar det nuvarande majoritetsstyret – S, C och L – tillsammans 6,2 procent. L mister ett mandat och därmed utgör koalitionen inte längre en majoritet. En annan sammansättning måste till inför nästa mandatperiod.

– Först måste vi hitta en konstellation som passar framåt. Den är inte bara att det ska passa med oss, den ska även passa med andra partier vi samarbetar med. Det är viktigt att ha med sig.

En möjlighet för denna trio att fortsätta regera skulle vara att ta in Vänsterpartiet som sitter på det nödvändiga sista mandatet som tar dem till 18 mandat.

Kan du tänka dig att ta in V?

– Jag utesluter ingenting.

Det skulle även vara möjligt att bilda en ny koalition genom att gå samman med Moderaterna och ytterligare ett parti.

Hur ser du på ett samarbete med M?

– Även om kommunpolitik inte är samma som på riksnivå så står vi ändå långt ifrån varandra ideologiskt. Just nu säger jag nej till detta, men det får framtiden utvisa.

– Vi väntar till onsdag. Därefter agerar vi.

Artikeltaggar

PolitikTibro kommunVal 2022

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.