Hoppa till huvudinnehållet

Skövdepartiet – en vinnare!

Publicerad:

Detta är en ledarartikel som uttrycker Skaraborgs Allehandas politiska linje.

Skövdepartiet stormar in i Skövdepolitiken med dunder och brak. I natt såg det ut som om det nybildade partiet kunde bli det tredje eller fjärde största partiet i kommunfullmäktige.

Jubel vid Skövdepartiets valvaka igår kväll.
Jubel vid Skövdepartiets valvaka igår kväll. Foto: Roland Svensson

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är i övrigt de enda partier som preliminärt ökar sin procentuella valandel jämfört med valet 2018. Samtliga övriga partier visar minussiffror, stort minus för de två största partierna, Socialdemokraterna respektive Moderaterna. Detta när 28 av 33 distrikt hade räknats i Skövde. Vid 01-tiden återstod det fem distrikt att räkna.

Skulle de här preliminära valsiffrorna hålla i sig, vilket det mesta tyder på, så är det med ett mycket större succéval än vad Skövdepartiet och frontmannen Torbjörn Bergman hade räknat med. Fem mandat i kommunfullmäktige hade man hoppats på. Nu kan det istället bli det dubbla antalet, eller i varje fall näst intill.

De etablerade partierna i Skövde hade nog med viss bävan väntat på vad Skövdepartiets entré skulle innebära. Detta i synnerhet eftersom Skövdepartiet innehåller rutinerade politiker, till skillnad från hur det brukar vara med nybildade partier. Med namn som de tidigare Moderaterna Torbjörn Bergman, Anna Ljungberg och Anna Bergman, jämte det tidigare socialdemokratiska kommunalrådet Marie Ekman har man uppenbarligen lyckats attrahera väljarna i Skövde.

Det återstår att se vilka Skövdepartiet kommer att förhandla med för att få igenom så mycket som möjligt av sin politik. I förväg har Skövdepartiet sagt att man prioriterar sakpolitik, ej blockpolitik. En sak är ganska säker, Skövdepartiet lär göra allt för att kunna vara med och påverka de politiska besluten.

Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna har styrt Skövde kommun i minoritet under ett antal år. De fyra borgerliga partierna har inte haft tillräckligt med mandat i kommunfullmäktige för att kunna bestämma själva. Frågan är hur det blir nu? De fyra styrande partierna har tappat rejält, sju mandat minus tillsammans efter 28 räknade distrikt. Om de fyra partierna vill fortsätta att styra nu så får de nog söka ytterligare en koalitionspartner eller ett stödparti. Det skulle kunna bli Skövdepartiet. Det skulle också kunna bli Sverigedemokraterna.

Man får inte heller glömma att Socialdemokraterna skulle kunna göra upp med Skövdepartiet och sedan försöka locka över exempelvis Centerpartiet till ett nytt styre. Det finns många tänkbara varianter.

Så här var läget i natt när alltså 28 av de 33 valdistrikten hade räknats:

Moderaterna: 13 mandat (-2), Centerpartiet: 4 mandat (-2), Kristdemokraterna: 3 mandat (-1), Liberalerna: 2 mandat (-2), Sverigedemokraterna: 9 mandat (+1), Socialdemokraterna: 16 mandat (-3), Miljöpartiet: 2 mandat (oför), Vänsterpartiet; 3 mandat (oför), Skövdepartiet: 9 mandat.

Det lär bli spännande innan vi får reda på hur det politiska styret i Skövde blir under de kommande fyra åren.

Peter Henriksson

Chefredaktör

Artikeltaggar

LedareModeraternaSkövdeSkövdepartietSocialdemokraternaTorbjörn BergmanVal 2022