LEDARE: Vilka kommer att styra i Skövde?

Ledare | Val 2022
PUBLICERAD:
Skövdepartiets toppkvartett, Anna Bergman, Marie Ekman, Anna Ljungberg och Torbjörn Bergman.
Foto: Roland Svensson
Efter Skövdepartiets smått otroliga succé i valet till Skövde kommunfullmäktige så får man förmoda att partiet firade natten lång, och även under resterande del av måndagen.

Några av de övriga partierna har nog börjat ägna sig åt eftertanke. Detta även om siffrorna ännu är preliminära. 32 av 33 valdistrikt hade räknats under måndag eftermiddag.

De fyra styrande partierna, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna ser just nu ut att tappa totalt sju mandat, från 29 till 22, av 61 platser i kommunfullmäktige. Detta öppnar givetvis för spekulationer.

Om de fyra partierna, trots ett stort mandattapp, fortsatt är sugna på makten i Skövde, och den preliminära mandatfördelningen står sig, så skulle det kunna räcka med den enkla lösningen att göra upp med Skövdepartiet. 22 egna mandat + Skövdepartiets 9 innebär 31 mandat, precis vad som behövs för att nå majoritet i Skövde kommunfullmäktige, som alltså består av 61 ledamöter. Men det kommer givetvis att kosta. Skövdepartiet har en otroligt bra förhandlingsposition och Torbjörn Bergman är sannolikt en skicklig förhandlare. Och vem vet. I ett sådant läge kanske Skövdepartiet kräver en post som kommunalråd, den som Centerpartiets Ulrica Johansson innehar just nu.

Ett annat scenario skulle kunna vara att de fyra styrande partierna gör upp med Sverigedemokraterna istället. Det skulle, räknemässigt, också innebära att man når 31 mandat. Men detta är nog inte ett särskilt troligt alternativ. Frågan är om ens Liberalerna eller Centerpartiet lokalt vill regera med Sverigedemokraterna? Eller om Moderaterna vill det?

Socialdemokraterna är fortfarande kommunfullmäktiges största parti, men även de tappar kraftigt, minus tre mandat, från 19 till 16. Tillsammans med Miljöpartiets två mandat, och Vänsterpartiets tre mandat, samlar man 21 mandat. Skulle man lyckas göra upp med Skövdepartiet så når man bara fram till 30 mandat, alltså ingen majoritet ändå. Då krävs det att blockgränserna rivs upp på något sätt, och det är nog inte förstahandsalternativet.

De etablerade partierna i Skövde hade nog med viss bävan väntat på vad Skövdepartiets entré skulle innebära. Detta i synnerhet eftersom Skövdepartiet innehåller rutinerade politiker, till skillnad från hur det brukar vara med nybildade partier. Med namn som de tidigare Moderaterna Torbjörn Bergman, Anna Ljungberg och Anna Bergman, jämte det tidigare socialdemokratiska kommunalrådet Marie Ekman har man uppenbarligen lyckats attrahera väljarna i Skövde. När första distriktet hade räknats så hade Skövdepartiet runt 15 procent av väljarandelen, och det höll sedan i sig hela räkningen igenom.

Så här såg den preliminära mandatfördelningen ut när 32 av 33 valdistrikt i Skövde hade räknats igår eftermiddag.

Moderaterna: 13 mandat (-2), Centerpartiet: 4 mandat (-2), Kristdemokraterna: 3 mandat (-1), Liberalerna: 2 mandat (-2), Sverigedemokraterna: 9 mandat (+1), Socialdemokraterna: 16 mandat (-3), Miljöpartiet: 2 mandat (oför), Vänsterpartiet; 3 mandat (oför), Skövdepartiet: 9 mandat.

Mandatfördelningen kan fortfarande komma att ändras när det slutgiltiga valresultatet är klart. Men det är tydligt att det kanske kan bli lite rörigt innan politikerna kommer fram till hur Skövde ska styras framöver.

Peter Henriksson

Chefredaktör

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.