Hoppa till huvudinnehållet

Dement blev våldsam mot personal – skadades allvarligt: ”Jätteovanligt”

Publicerad:
Personal på det särskilda boendet Tomtegården utsattes för fysiskt våld av en brukare med demens. Något enhetschefen beskriver som ovanligt, men beklagligt.
Personal på det särskilda boendet Tomtegården utsattes för fysiskt våld av en brukare med demens. Något enhetschefen beskriver som ovanligt, men beklagligt. Foto: Pontus Lundahl/TT

I mitten av augusti blev en anställd på äldreboendet Tomtegården utsatt för fysiskt våld av en dement brukare. Personalen ådrog sig muskel- och revbensskador, men Arbetsmiljöverket anser inte att verksamheten brustit i sin hantering.

– Att någon skadas så här allvarligt är jätteovanligt och inget vi såg komma, säger enhetschef Charlotte Södermark.

I samband med att en anställd befann sig hos den demente brukaren på rummet blev hen utåtagerande, tryckte upp personalen mot väggen, klämde åt runt revbenen och puttade in hen i en dörr.

Tumultet ledde till att den anställde ådrog sig muskel- och revbensskador där man inte kan utesluta fraktur, med sjukskrivning som följd.

– Vårt uppdrag är att vara en kameleont för om man har en demenssjukdom och är förvirrad eller inte förstår sin situation så kan reaktionen bli att man försöker försvara sig. Det är känslostyrt och brukaren förstår inte att hen som i det här fallet gör personalen illa, säger en av Tomtegårdens tre enhetschefer, Charlotte Södermark.

Arbetsgivaren har anmält olycksfallet till Arbetsmiljöverket som kommit fram till att personalen och verksamheten följt riktlinjerna.
Arbetsgivaren har anmält olycksfallet till Arbetsmiljöverket som kommit fram till att personalen och verksamheten följt riktlinjerna. Foto: Naina Helén Jåma/TT

”Inget vi såg komma”

Hon förklarar att personalen är alltid är vaksam på små signaler eftersom nio av det särskilda boendets tio avdelningar bebos av brukare i olika stadier av demens. Samtidigt är det svårt att förebygga den här typen av situationer.

– Att någon skadas så här allvarligt är jätteovanligt och inget vi såg komma. Den anställde var ensam i rummet, men hade en kollega utanför. Ibland behöver vi vara två, men ibland kan det provocera när vi är flera och tyvärr uppfattade inte kollegan utanför vad som hände inne på rummet, säger Charlotte Södermark.

Olycksfallet är anmält till Arbetsmiljöverket som under måndagen besökte Tomtegården för att gå igenom hur verksamheten arbetar med våldssituationer. Myndigheten bedömer inte att personalen frångått rutinerna och utredningen anses därmed avslutad.

Enhetschef Charlotte Södermark menar att det alltid finns en viss risk att dementa brukare blir utåtagerande, även om det är väldigt ovanligt att följderna blir såhär allvarliga.
Enhetschef Charlotte Södermark menar att det alltid finns en viss risk att dementa brukare blir utåtagerande, även om det är väldigt ovanligt att följderna blir såhär allvarliga. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetar förebyggande

Samtidigt menar Charlotte Södermark att verksamheten internt fortsätter att titta på varför situationen uppstod, vidta försiktighetsåtgärder och dra lärdomar för att förhindra att något liknande sker igen.

– Den anställde är på bättringsvägen och vid gott mod. Både hen och vi räknar med att hen kan komma tillbaka så snart som möjligt. Som tur är händer sådant här väldigt sällan och även om det är en klen tröst så känns det bra att ingen vill oss uträknat illa.

Artikeltaggar

Vård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.