Riksdagsplats för Heie (C) - för få kryss för Johansson (M) och Brännberg (KD)

Publicerad:
Varken Anders G Johansson (M) eller Conny Brännberg (KD) fick tillräckligt med personkryss för att ta en plats i riksdagen. Det fick däremot Ulrika Heie (C) som återigen kommer ta plats på ”Skaraborgsbänken”. Foto: SLA Collage

Det blir ingen riksdagsplats för Anders G Johansson (M) eller för Conny Brännberg (KD). Det står klart när personkryssen i valet är räknade. Ulrika Heie (C) kryssades in och kommer återigen att sitta i riksdagen.

För att bli personvald krävs minst fem procent av partiets röster samtidigt som partiet måste ha fått mandat som kandidaten kan ta i anspråk.

Tre personvalda

Tre personer inom Västra Götalands läns östra riksdagsvalkrets, som brukar gå under namnet ”Skaraborgsbänken”, lyckades få tillräckligt med ”kryss” för att bli personvalda. De tre är Sten Bergheden (M), Mariestad, Ulrika Heie (C), Skövde och partiledaren Ebba Busch (KD) som toppar partiets Skaraborgslista.

Skövdepolitikern Anders G Johansson (M) kandiderade till riksdagen och stod som nummer tre på partiets lista i Skaraborg. Men han lyckades inte få tillräckligt med personröster för att ta en av Moderaternas två Skaraborgska platser i riksdagen.

Sten Bergheden (M) tar en av platserna och den andra går till Charlotte Nordström (M) från Skara.

Ulrika Heie (C) som toppar partiets Skaraborgslista och även blev personvald kommer också den här mandatperioden sitta på den så kallade ”Skaraborgsbänken”.

Inte till riksdagen

En annan lokal politiker som kandiderade till riksdagen är Conny Brännberg (KD). Han stod på plats tre på Skaraborgslistan som toppades av partiledaren Ebba Busch och med Dan Hovskär (KD), Falköping, på plats två. När personkryssen är räknade räcker de inte för att Conny Brännberg ska få en plats i riksdagen.

Övriga partier

Skövdepolitikern Tobias Andersson (SD) tar en av Sverigedemokraternas riksdagsplatser, den andra går till Jörgen Grubb (SD) enligt valmyndigheten.se.

Socialdemokraternas tre Skaraborgska riksdagsmandat går till Erik Ezelius (S), Tidaholm, Carina Olsson (S), Lidköping och Patrik Björck (S) från Falköping.

Totalt handlar det om nio mandat på ”Skaraborgsbänken” där S har tre, M och SD har två och C och KD har ett vardera.

Artikeltaggar

Anders G JohanssonConny BrännbergErik EzeliusPolitikRiksdagenSkaraborgSkövdeSten BerghedenTobias AnderssonUlrika HeieVal 2022

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare