Hoppa till huvudinnehållet

Skas IVO-anmäler privatläkare: Skulle snabbat på ett cancerfall

Publicerad:
En läkare i Skaraborg har anmälts till IVO på grund av oskicklig handläggning efter att ha taget ett livmoderhalsprov vid misstanke om cancer.
En läkare i Skaraborg har anmälts till IVO på grund av oskicklig handläggning efter att ha taget ett livmoderhalsprov vid misstanke om cancer. Foto: Pontus Lundahl/TT

Skaraborgs sjukhus har IVO-anmält en privatpraktiserande läkare i Skaraborg, för oskicklig handläggning av en patient med misstänkt cancer.

Det är en gynekolog vid Skaraborgs sjukhus som bedömt att en privatläkare i Skaraborg inte har följt rutinerna för en misstänkt cancerpatient i samband med provtagning, vilket har fördröjt handläggningen.

Därför har chefsläkare Christer Printz valt att anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Han vill inte gå in på detaljer i det specifika ärendet eftersom en anmälan är gjord och han anser att det är IVO:s sak att bedöma anmälan.

Men i anmälan står det att det varit en oskicklig handläggning avseende en kvinna med starkt misstänkt avancerad livmoderhalscancer. Den privatpraktiserande läkaren tog ett vävnadsprov för stark cancermisstanke.

Men läkaren skickade i väg provet utan att starta ett så kallat standardiserat vårdförlopp som gör att hela vårdkedjan går snabbare, då tiden är av stor vikt för en cancerpatient.

Christer Printz skriver i ett mejl:

”Detta är en potentiell risk för vårdskada. För sent upptäckt cancer kan innebära att den blir obotbar.”

Enligt anmälan har Skaraborgs sjukhus tidigare anmält samme läkare flera gånger.

Det är annars inte så vanligt med den här typen av anmälningar.

”Skaraborgs sjukhus anmäler oskickliga läkare när så är anbefallt. Det kan ske någon gång per år men varierar”, förklarar Christer Printz.

Artikeltaggar

Christer PrintzIvoSkaraborgs sjukhusVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.