Småbarnspappornas möbler ritar om branschen – från Södra Ryd till magasinens uppslag

Publicerad:
Mycket vatten har flutit under broarna sedan Johan Sjöberg och Ergin Can först möttes på fotbollsplanen i Södra Ryd. Idag driver entreprenörerna möbelföretaget Modly Studios ihop. Foto: Josefine Hektor

Två småbarnspappor - den ena arkitekt och den andre reklamare, ett problem, en lösning och litervis med kaffe. Det blev starten på Moldy Studios som håller på att revolutionera möbelbranschen. Det är ett tag sedan Johan Sjöberg, 38, och Ergin Can, 36, möttes på fotbollsplanen i Södra Ryd, men även om barndomsvännerna numera är affärspartners sätter de familjerna och relationen först. De tänker inte gå i den upptrampade entreprenörs-fällan.

Året är 2018. Johan Sjöberg hälsar på Ergin Can i hans nya lägenhet i Göteborg och fascinerades av vännens platsbyggda hallmöbel. Ergin är arkitekt, så för honom är det enkelt att göra en skiss och lyfta luren till närmsta finsnickeri.

– Många bor trångt och behöver flexibla möbler. Det ställer höga krav på en anpassningsbar inredning som har saknats på marknaden, säger Ergin.

Barndomsvännerna börjar spåna på hur man kan hjälpa andra som också upplever att möbeljättarnas standardmått inte passar. En slags motpol till samtidens trendkänsliga ”fast furniture” där konsumenter hetsas att köpa nytt och byta ut så fort det blir slitet och omodernt.

I dagsläget sysselsätter Modlys tillverkning hos Lundbergs Möbler en och en halv heltidstjänst i fabriken.
I dagsläget sysselsätter Modlys tillverkning hos Lundbergs Möbler en och en halv heltidstjänst i fabriken. Foto: Josefine Hektor

En kopp kaffe blir snart flera och Johan läser att den största fallgropen för blivande entreprenörer är att fastna i idéstadiet.

– Vi är båda lite rastlösa och befann oss i den fasen i livet då man börjar reflektera över ekorrhjulet. Vi kände väl att det måste finnas något mer, säger Johan och fortsätter;

– Före massproduktionens intåg gick folk till sin lokala snickare och beskrev sitt behov. Vi ville återgå till det, fast med hjälp av ny teknik och en automatiserad process.

Ergin (till vänster) har utgått ifrån enkla geometrier och skandinavisk enkelhet när han designat möblerna. En stil som faller både honom och Johan i smaken.
Ergin (till vänster) har utgått ifrån enkla geometrier och skandinavisk enkelhet när han designat möblerna. En stil som faller både honom och Johan i smaken. Foto: Josefine Hektor

”Kan inte bli fult”

Vi spolar fram till september 2022. Det är två år sedan Modly Studios sjösattes och ute i Lundbergs Möblers träslöjdsdoftande verkstad ligger benen i travar. Resten av bordet tillverkas när kunden valt mått, material, färg och form via hemsidans 3D-verktyg.

På det 77-åriga familjeföretaget, beläget mitt i möbelmeckat Tibro, spottar CNC-maskinen ur sig så många Modlybord att det sysselsätter en och en halv heltidstjänst i fabriken. När Ergin hör det utbrister han; ”Är det sant?”.

För efter att ha krokat arm med Jens Olsson vars expertis inom parametrisk design utgör grunden för den plattform som sätter kunden vid skissbordet, tar företaget form på riktigt.

– Det viktigaste är att kunden kan interagera med möbeln i realtid, men att den oavsett variablerna håller en hög designkvalitet. Resultatet ska inte kunna bli fult, säger Ergin.

Två år har gått sedan Johan Sjöberg och Ergin Cans planer på ett möbelföretag blev verklighet och under den tiden har de lärt sig massor.
Två år har gått sedan Johan Sjöberg och Ergin Cans planer på ett möbelföretag blev verklighet och under den tiden har de lärt sig massor. Foto: Josefine Hektor

Möblernas basplagg

Tre tech-killar hakar på tåget, utvecklar hemsidan och duon kontaktar Stefan Lundberg som Ergin kände till sedan de båda var med och gjorde inredningen till hans pappas restaurang i Falköping.

– Det är ett nytt, spännande sätt att använda teknik och digitala system inom möbelindustrin som dessutom är utvecklat för att vara på kundens nivå, säger Stefan som omedelbart nappade på samarbetet.

Hittills har fokus legat på soff- och matsalsbord, samt ett sideboard som tillverkas i Hjo. Sedan några månader tillbaka finns även stolar i utbudet, men grundarna ser potential med fler typer av förvaringsmöbler.

Ambitionen är att möblerna ska hålla över tid, lite som modevärldens basplagg. Om en del går sönder kan den ersättas med en ny och just hållbarhetstänket genomsyrar Modlys filosofi.

Stefan Lundberg, vd på Lundbergs Möbler i Tibro, tar ett varv med Johan Sjöberg och Ergin Can i fabriken.
Stefan Lundberg, vd på Lundbergs Möbler i Tibro, tar ett varv med Johan Sjöberg och Ergin Can i fabriken. Foto: Josefine Hektor

Johan Sjöberg

Född: 1984

Familj: Sambon Stina, Louie 5 år och Charlie 2 år

Bor: Göteborg, uppvuxen i Skövde.

Gör: Utbildad civilekonom, medgrundare och vd på Modly Studios

Ergin Can

Född: 1986

Familj: Frun Mine, Awa 5 år och Nil 2 år

Bor: Göteborg, uppvuxen i Skövde.

Gör: Arkitekt på Olsson Lyckefors i Göteborg, medgrundare och designchef på Modly Studios.

Möttes på fotbollsplan

För den andra fällan som Johan läste om, förutom att fastna på idéstadiet, var att det skär sig mellan grundarna. Bland entreprenörer är det snarare regel än undantag att stoltsera med 80-timmarsveckor, men duon är måna om att behålla en sund arbetsbörda.

– Vi pratade om det ganska tidigt och var överens om att allt får fallera, bara vi inte blir osams. Familjen och privatlivet kommer först, och jag är glad att vi har det så uttalat, säger Johan.

Uppväxta i Södra Ryd lärde killarna känna varandra i IFK Skövdes matchställ. Från fotbollsplanen, via grundskolan och en period i London, landade båda till slut på Sveriges framsida där de idag lever familjeliv med varsina 5-åringar och 2-åringar.

– Johan är punktlig, strukturerad och gör små listor som han bockar av. Han är mån om att få saker gjort och det i tid, medan designarbetet inte är en linjär process. Jag kan vara nöjd med en skiss idag, men imorgon tycker jag att den är kass och måste rita om, säger Ergin och menar att de kompletterar varandra.

Ergin Can och Johan Sjöberg upplever att vita och ljusa bord är populärast, men ser samtidigt att allt fler kunder väljer mörkare träslag. ”Det är ett sätt att ta tempen på marknaden”, säger Johan.
Ergin Can och Johan Sjöberg upplever att vita och ljusa bord är populärast, men ser samtidigt att allt fler kunder väljer mörkare träslag. ”Det är ett sätt att ta tempen på marknaden”, säger Johan. Foto: Josefine Hektor

Drömmen om ”att modla”

Samtidigt går det inte att sticka under stol - eller bord, med att den här resan kräver uppbackning hemifrån. Johan och Ergin beskriver stöttningen från sambon respektive frun som avgörande.

– Stina är grafisk formgivare så hon har gjort den biten, men det klart att hon suckat när hon inte kommer in i bilen för att garaget är fullt med möbler, skrattar Johan och berättar hur de fått rota fram rekvisita i hemmens köksskåp och hålla lampor under fotograferingar.

Drömmen är att verbet ”modla” ska hamna i Svenska Akademiens ordbok och att på tio års sikt vara en globalt väletablerad aktör i möbelbranschen. Uppmärksamheten från bloggen Trendenser och magasin som Sveriges Arkitekter, Härligt hemma och Allt i Hemmet har gett företaget en rejäl skjuts, liksom samarbetet med den japanska klädjätten Uniqlos skandinaviska showrooms.

– Jag gick direkt från föräldraledigheten till att jobba heltid med det här för ett år sedan. Vi har två goda år som grund och nästa steg blir att lansera oss utomlands, säger Johan.

Tanken bakom Modly Studios är att kunden själv ska kunna designa sin egen möbel både var det gäller mått, material, form och färg.
Tanken bakom Modly Studios är att kunden själv ska kunna designa sin egen möbel både var det gäller mått, material, form och färg. Foto: Josefine Hektor

Lär sig efterhand

Med externa investerare i ryggen siktar de på att även Ergin ska kunna arbeta heltid med Modly Studios inom sinom tid. Duon är målfokuserad, men långt ifrån osentimental.

– Det är så fint att få vandra runt här med Stefan, se våra bord emballeras och skickas iväg till kund, säger Ergin under rundturen hos Lundbergs Möbler.

Det vita bordet på fabriksgolvet ska till Rudolf i Solna. Etiketterna till materialproverna har de tagit fram själva och den mest googlade frasen i Johan och Ergins telefoner är ”how to ...”. Med erfarenhet kommer kunskap och det är som psykiatrikern Fritz Perls en gång sa; att lära sig är att upptäcka att något är möjligt.

Lite visste han, att det även gäller möbler.

Stefan Lundberg visar runt i fabriken som Ergin Can och Johan Sjöberg har stenkoll på vid det här laget.
Stefan Lundberg visar runt i fabriken som Ergin Can och Johan Sjöberg har stenkoll på vid det här laget. Foto: Josefine Hektor
Johan Sjöberg, Ergin Can och Stefan Lundberg är rörande överens om att Modly Studios löser ett problem som marknaden länge tampats med.
Johan Sjöberg, Ergin Can och Stefan Lundberg är rörande överens om att Modly Studios löser ett problem som marknaden länge tampats med. Foto: Josefine Hektor
I fabriken ligger de nya stolarna, designade av Sami Kallio, i lådor. Sedan i somras har de redan sålt halva upplagan.
I fabriken ligger de nya stolarna, designade av Sami Kallio, i lådor. Sedan i somras har de redan sålt halva upplagan. Foto: Josefine Hektor
Johan Sjöberg och Ergin Can känner varandra utan och innan och lever idag snarlika familjeliv i Göteborg med sambo respektive fru, samt varsina 5- och 2-åringar.
Johan Sjöberg och Ergin Can känner varandra utan och innan och lever idag snarlika familjeliv i Göteborg med sambo respektive fru, samt varsina 5- och 2-åringar. Foto: Josefine Hektor
Bordsbenen är det enda som lagerhålls i Lundbergs Möblers fabrik. Resten av Modly-borden tillverkas först när ordrarna kommer in.
Bordsbenen är det enda som lagerhålls i Lundbergs Möblers fabrik. Resten av Modly-borden tillverkas först när ordrarna kommer in. Foto: Josefine Hektor
Bland entreprenörer är det snarare regel än undantag att stoltsera med 80-timmarsveckor, men duon är måna om att behålla en sund arbetsbörda.
Bland entreprenörer är det snarare regel än undantag att stoltsera med 80-timmarsveckor, men duon är måna om att behålla en sund arbetsbörda. Foto: Josefine Hektor
Företaget vill vara en slags motpol till samtidens trendkänsliga ”fast furniture” där konsumenter hetsas att köpa nytt och byta ut så fort det blir slitet och omodernt.
Företaget vill vara en slags motpol till samtidens trendkänsliga ”fast furniture” där konsumenter hetsas att köpa nytt och byta ut så fort det blir slitet och omodernt. Foto: Josefine Hektor

Artikeltaggar

Näringsliv

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare