Minska användningen av varmvatten och släck lampor – enkla åtgärder som bidrar till sänkt elförbrukning. Skövde kommun ska nu uppdatera informationen till verksamheterna i de egna fastigheterna för att bli än mer energieffektiva. Samtidigt pågår ett större arbete i kommunen i energikrisens spår där man analyserar vilka konsekvenserna blir om fastigheter stängs.
I Skövde kommun är det ett ständigt direktiv att verksamheter och fastigheter ska vara energieffektiva. Men i energikrisens spår är det nu än mer fokus på hur man kan minska elförbrukningen.
”Stor medvetenhet”
– Det ingår normalt i vårt arbete, men nu har det intensifierats, så är det. Nu höjer vi tempot i dessa frågor och ska förhoppningsvis innan vintern uppdatera den information som vi alltid ger till verksamheterna i våra fastigheter, säger Lars Eriksson, teknikchef, Skövde kommun.
– Kanske tar den här informationen mer skruv idag när medvetenheten om energiläget är stor.
Fritid agerar utifrån energikrisen: ”Går igenom alla våra anläggningar”Enkla åtgärder
Han förklarar att man ganska enkelt kan bidra till minskad elförbrukning. Man kan fundera över hur man använder varmvattnet och diskmaskinen, man kan tänka på att släcka lamporna när man lämnar rummet och att se till att tätningen vid fönsterlisterna är bra. Man kan även se över så att inget står och drar el helt i onödan, kanske även nattetid, något som inte används eller behövs.
– Vissa saker kan man upptäcka och se i verksamheten, men annat kan vara svårare. Även om vi har styrsystem och övervakning kan det finns sådant som inte upptäcks där heller, kanske måste vi helt enkelt nattvandra i våra fastigheter för att hitta den typen av onödig elförbrukning.
I energikrisens spår: Isyta i Billingehov spolas inte”Inte aktuellt”
Enligt ett nytt direktiv ska det också utredas vilka konsekvenser det får för verksamheterna och invånarna om en fastighet stängs, helt eller delvis. I arbetet undantas samhällsviktiga funktioner såsom skolor, äldreboenden och vårdinrättningar.
– Där utreder vi inte ens tänkbara konsekvenser för där är stängningar inte aktuella. Det samma gäller för vissa kulturbyggnader/verksamheter – jag tänker exempelvis på Binnebergs tingshus från 1750.
– Men det är viktigt att poängtera att det idag inte finns några beslut om stängningar. Konsekvensanalysen sker utifrån att vi ska vara beredda om det kommer ett nationellt påbud om att verksamheter ska stängas, det kopplas mycket till om EU beslutar om stora elbesparingar i medlemsländerna.
Mer solpaneler
Djupanalyserar hur energikrisen kan drabba Skövde: ”Tar fram en priolista”Kommunen ser inte bara över var man kan spara el – utan även hur man kan tillverka egen.
– Vi utreder möjligheterna att installera mer solpaneler på våra fastigheter. Det är ju långsiktiga lösningar som inte har effekt just nu, men det är ändå viktigt att vi kan förändra vårt arbetssätt för att bli mer energieffektiva.