Finns inga beslut – men analyserar konsekvenser av att stänga

Publicerad:
Var får det för konsekvenser för verksamheterna och Skövdeborna om hela eller delar av kommunens egna fastigheter stängs för att spara el? Den analysen jobbar ansvariga med för närvarande. Foto: Erica Augustsson/Arkiv

Minska användningen av varmvatten och släck lampor – enkla åtgärder som bidrar till sänkt elförbrukning. Skövde kommun ska nu uppdatera informationen till verksamheterna i de egna fastigheterna för att bli än mer energieffektiva. Samtidigt pågår ett större arbete i kommunen i energikrisens spår där man analyserar vilka konsekvenserna blir om fastigheter stängs.

I Skövde kommun är det ett ständigt direktiv att verksamheter och fastigheter ska vara energieffektiva. Men i energikrisens spår är det nu än mer fokus på hur man kan minska elförbrukningen.

”Stor medvetenhet”

– Det ingår normalt i vårt arbete, men nu har det intensifierats, så är det. Nu höjer vi tempot i dessa frågor och ska förhoppningsvis innan vintern uppdatera den information som vi alltid ger till verksamheterna i våra fastigheter, säger Lars Eriksson, teknikchef, Skövde kommun.

– Kanske tar den här informationen mer skruv idag när medvetenheten om energiläget är stor.

Fritid agerar utifrån energikrisen: ”Går igenom alla våra anläggningar”

Enkla åtgärder

Han förklarar att man ganska enkelt kan bidra till minskad elförbrukning. Man kan fundera över hur man använder varmvattnet och diskmaskinen, man kan tänka på att släcka lamporna när man lämnar rummet och att se till att tätningen vid fönsterlisterna är bra. Man kan även se över så att inget står och drar el helt i onödan, kanske även nattetid, något som inte används eller behövs.

Att minska användningen av varmvatten är ett relativt enkelt sätt att spara el. I den uppdaterade informationen till verksamheterna i kommunens fastigheter som ska skickas ut innan vintern kommer den och andra enkla åtgärder att tas upp.
Att minska användningen av varmvatten är ett relativt enkelt sätt att spara el. I den uppdaterade informationen till verksamheterna i kommunens fastigheter som ska skickas ut innan vintern kommer den och andra enkla åtgärder att tas upp. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

– Vissa saker kan man upptäcka och se i verksamheten, men annat kan vara svårare. Även om vi har styrsystem och övervakning kan det finns sådant som inte upptäcks där heller, kanske måste vi helt enkelt nattvandra i våra fastigheter för att hitta den typen av onödig elförbrukning.

I energikrisens spår: Isyta i Billingehov spolas inte

”Inte aktuellt”

Enligt ett nytt direktiv ska det också utredas vilka konsekvenser det får för verksamheterna och invånarna om en fastighet stängs, helt eller delvis. I arbetet undantas samhällsviktiga funktioner såsom skolor, äldreboenden och vårdinrättningar.

– Där utreder vi inte ens tänkbara konsekvenser för där är stängningar inte aktuella. Det samma gäller för vissa kulturbyggnader/verksamheter – jag tänker exempelvis på Binnebergs tingshus från 1750.

– Men det är viktigt att poängtera att det idag inte finns några beslut om stängningar. Konsekvensanalysen sker utifrån att vi ska vara beredda om det kommer ett nationellt påbud om att verksamheter ska stängas, det kopplas mycket till om EU beslutar om stora elbesparingar i medlemsländerna.

Mer solpaneler

Djupanalyserar hur energikrisen kan drabba Skövde: ”Tar fram en priolista”

Kommunen ser inte bara över var man kan spara el – utan även hur man kan tillverka egen.

– Vi utreder möjligheterna att installera mer solpaneler på våra fastigheter. Det är ju långsiktiga lösningar som inte har effekt just nu, men det är ändå viktigt att vi kan förändra vårt arbetssätt för att bli mer energieffektiva.

Artikeltaggar

SamhälleSkövdeSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare