Hoppa till huvudinnehållet

Högskolan: Skyddsombuden larmar igen – oroas över personalens hälsa

Publicerad:
Reporter Per Engelbrektsson
Per Engelbrektsson
per.engelbrektsson@sla.se
Det är stressig arbetsmiljö för  IT-personal vid Högskolan i Skövde. Nu begär fackliga skyddsombud vid skolan om stöd från Arbetsmiljöverket för att få till en förändring.
Det är stressig arbetsmiljö för IT-personal vid Högskolan i Skövde. Nu begär fackliga skyddsombud vid skolan om stöd från Arbetsmiljöverket för att få till en förändring. Foto: TT/SLA

Arbetsmiljösituationen inom IT-avdelningen vid Högskolan i Skövde har inte blivit bättre. Nu larmar skyddsombud vid skolan på nytt om ett pressat läge för personalen.

I en anmälan enligt Arbetsmiljölagen 6.6:a till Arbetsmiljöverket skriver tre skyddsombud vid skolan att medarbetarna har haft en oproportionerlig arbetsbelastning under lång tid vilket lett till flera långtidssjukskrivningar. Enligt skyddsombuden är sjukskrivningarna kopplade till arbetsbelastningen.

Flera medarbetare har också valt att sluta och flera får externt samtalsstöd.

– Vi är oroade över medarbetarnas fysiska och psykiska hälsa. Vi har nyligen gjort en enkätundersökning som visar att läget fortfarande är allvarligt och att det finns hälsorisker om inget görs, säger Vyacheslav Lytvynenko, huvudskyddsombud för Fackförbundet ST till SLA.

Sprider sig

Även skyddsombuden från Saco (Sveriges akademikers centralorganisation) står bakom anmälan till Arbetsmiljöverket. Därifrån pekar man på att problemen inom IT-avdelningen nu får spridningseffekter som påverkar undervisningen vid skolan, bland annat vid avdelningen för spelutveckling.

Skyddsombud larmar efter sjukskrivningar: ”Nu går det inte längre”

Redan i mars skrev skyddsombuden en begäran om åtgärder till högskolans ledning. Sedan dess har ledningen och facken haft dialog, men nu väljer skyddsombuden att kalla in Arbetsmiljöverket och begär stöd därifrån. Man anser inte att åtgärderna från skolan varit tillräckliga och att en kartläggning över krav och resurser genomförs.

– Vi ser att det behöver komma in en oberoende part som granskar situationen och undersöker den obalans som finns mellan krav på och resurser till IT-avdelningen, säger Vyacheslav Lytvynenko.

En längre tid

Han menar att utvecklingen pågått under en längre tid. Avdelningen hinner inte med utan tvingas prioritera undan arbetsuppgifter vilket i förlängningen ökar och försvårar belastningen.

Tillförordnade högskoledirektören Ann Cederberg kunde inte kommentera över telefon under onsdagen, men lämnar ett mailsvar till SLA:

”Arbetsmiljön på den aktuella avdelningen har varit svår under lång tid. Diskussioner mellan avdelningschef och skyddsombud kring arbetsmiljön har också pågått under lång tid. Åtgärder har satts in men situationen har inte blivit bättre. Vi ser allvarligt på situationen och vi kommer givetvis att samverka med Arbetsmiljöverket i den här frågan.”

Artikeltaggar

ArbeteArbetsmiljöverketFackförbundet STHögskolan i SkövdeSacoSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.