Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen och polisen kraftsamlar mot drogliberala attityder bland unga

Publicerad:
Marcus Malm, Catharina Ejdebäck Brinck och Jenny Aronsson pratade med elever på Eriksdalskolan under onsdagen.
Marcus Malm, Catharina Ejdebäck Brinck och Jenny Aronsson pratade med elever på Eriksdalskolan under onsdagen. Foto: Tobias Larsson Franzén

Kommunen och polisen är ute på skolorna i Skövde i ett arbete att förebygga narkotikaanvändning och brott bland unga. En stor del handlar om att möta drogliberala attityder.

– Vi ser faktorer som påverkar ungdomarna väldigt starkt, säger Jenny Aronsson.

Insatsen kallas för ”Kraftsamling” och har genomförts i ett flertal år av kommunen i samarbete med polisen. Det är ett kunskapshöjande arbete där man pratar om narkotika, sociala medier, risk- och skyddsfaktorer, straffmyndighet och stödinsatser. Målgruppen är elever i årskurs sju som får träffa Jenny Aronsson, drogförebyggande samordnare på kommunen, Catharina Ejdebäck Brinck, ANDT-pedagog, kommunpolisen Charita Sandén och områdespolisen Marcus Malm.

Under onsdagen var turen kommer till sjuorna på Eriksdalskolan.

– Vi tar upp många olika ämnen, bland annat droger, rökning, trafik- och nätbrott, berättade Marcus.

"Behöver mobilisera”

De flesta ungdomar i Sverige anser att droger är dåligt, dock finns en liten, men ökande, grupp som tycker annorlunda. Den senaste CAN-undersökningen från 2019 visar inte på en ökad användning. Vad 2022 års undersökning kommer att visa återstår dock att se.

– Vi står inför en alltmer drogliberal attityd som vi behöver mobilisera för. Att man inte tycker det är så farligt och att det inte skadar så mycket att testa. Men det är långt ifrån alla ungdomar som tänker så, poängterar Jenny.

Marcus Malm:

– Vi vet att det finns droger på skolor, men det är en liten klick och inget utbrett.

Attitydförändringen kan bero på flera samverkande faktorer, enligt Jenny:

– Det är något vi behöver följa under en längre tid, men vi ser faktorer som påverkar ungdomarna väldigt starkt. Vi ser kopplingar till sociala medier där narkotika förskönas, men också i till exempel datorspel och tv-serier.

Catharina nämner dessutom E-cigaretter som en eventuell inkörsväg till ett framtida missbruk.

En annan del som de informerar om är vilken hjälp och stöd man kan få om man har eller vet någon som har det jobbigt i hemmet, till exempel missbruk eller psykisk ohälsa. Jenny nämner bland annat stödgruppen Kojan.

250 elever

De träffar sammanlagt omkring 250 elever. Ledordet i samtalen är delaktighet. Eleverna får komma med frågor och själva berätta hur tänker kring de olika ämnena.

– Vi har haft många goda samtal. Vi vill bygga relationer med ungdomarna. Det är jätteviktigt att visa att vi finns där för dem, säger de.

De jobbar också mot föräldrar och lärare.

– Vi i Skövde ligger i framkant med att jobba förebyggande på de här olika nivåerna.

Artikeltaggar

NarkotikaPolisenSkola och utbildningSkövdeUngdomar

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.