Dansen går i Folkets park

Publicerad:
Många passade på att ta en svängom.

Efter ett långt uppehåll under pandemin är en omtyckt Tibro-institution tillbaka. Varannan måndag under hösten spelas det upp till dans i Folkets park.

Höstsäsongen för måndagsdanserna började för två veckor sedan.

Det är Assyriska föreningen, med Batros Gewargis som ordförande, som driver danskvällarna nu med hjälp av personer som tidigare arrangerat danserna, för att försöka att hålla danstraditionen vid liv.

Uno och Inga Svensson gillade att bugga.
Uno och Inga Svensson gillade att bugga.

Det är ju stor konkurrens om vad folk vill göra på sin fritid. Men dansen har genom alla tider funnits där för att dels få röra på sig och dels kunna träffa likasinnade, för det sociala är mycket viktig för alla.

Varannan vecka dansas det i Tibro och varannan vecka i Tidaholm. På det viset konkurrerar de inte med varandra. Dessutom finns det tillfälle att dansa på onsdagar också i Mariestad eller Falköping, så de danslystna har att göra.

Värmlänningar

Jompaz orkester spelade upp till dans.
Jompaz orkester spelade upp till dans.

Kvällens orkester Jompaz, som var mycket duktiga. De kommer från Värmland och de spelade modern dansmusik med många bugglåtar som är populärt, men bjöd även på en del gammeldansmelodier.

– Vi är tre damer som träffas varje vecka på en dans någonstans, vi umgås inte så mycket under resten av veckorna. Kanske ringer någon gång, men blir det dans någonstans åker vi dit träffas, pratar, dansar och fikar, det är livet, menar Viola Andersson från Moholm och de övriga instämde.

Viola Andersson, Håkan Karlsson, Ingrid Gustavsson och Ingrid Andersson.
Viola Andersson, Håkan Karlsson, Ingrid Gustavsson och Ingrid Andersson.

Det brukar komma mellan hundra till hundrafemtio personer till danskvällarna – beroende på vilken orkester som spelar, för de dansande är lite kräsna.

– Vi har bokat orkestrar varannan vecka fram till och med den 12 december och efter det får vi göra en värdering och se hur utfallet blir. Det är vår förhoppning att vi ska kunna fortsätta även efter jul med måndagsdanserna, tror Batros Gewargis.

Artikeltaggar

Nöje/KulturTibro

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare