Hösten är här och med den Bengt Österbloms intressanta föreläsningar omkring andra världskriget, och först ut är andra delen i serien om Vändpunktsslagen år 1942.
Platsen för föreläsningarna kunde inte vara lämpligare, nämligen Karlsborgs fästningsmuseum, där Bengt Österblom börjar med att på tisdag 27 september berätta om slagen som vände världskriget.
Nästa föreläsning, som också är den sista för året, blir tisdag 25 oktober och handlar om flygkriget i Europa mellan 1942 och 1945.
– På tisdag är det alltså fortsättningen på föreläsningen jag höll i våras, som nu går vidare med tyskarnas intrång i Stalingrad, samtidigt som andra styrkor försökte erövra oljekällorna i Kaukasien, berättar han.
Det kommer även handla om anfallen vid El Alamein och Guadalcanal som ledde till att japanerna, efter hårda strider, drog sig tillbaka.
Kriget i luften
Nästa tillfällen är tisdag 25 oktober, då Bengt bland annat kommer att berätta om de amerikanska flygstyrkorna, som i allt högre grad överfördes till och baserades i England.
– De brittiska förbanden anföll på nätterna, de amerikanska i dagsljus. Men eftersom amerikanarna saknade effektivt jaktskydd led de svåra förluster och fick avbryta verksamheten, förklarar han.
1944 fick man fram P-51 Mustang som kunde eskortera långt in på fiendens område och därmed fick bombningarna stora effekter. Detta och mycket mer om vad som hände i slutet på andra världskriget kan alla intresserade höra Bengt berätta om.