Hoppa till huvudinnehållet

Linus Hellman: Regeringsbildning, talmansval och nyval i Italien

Publicerad:
Reporter Linus Hellman
Linus Hellman
linus.hellman@sla.se
Foto: Tim Aro/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Regeringsbildningen går vidare efter de politiska avgångarna förra veckan och i nästa vecka väntar talmansval. Det blir det första riktigt stora testet för partierna i det nya regeringsunderlaget. Det kan bli dramatiskt om det inte finns någon uppgörelse på plats. Det sker på måndag men först riktas strålkastarljuset mot Italien. På söndag är det nyval och opinionsmätningarna pekar på att den extrema högern tar hem segern.

Krutröken har lagt sig och rösterna är färdigräknade i riksdagsvalet. Statsminister Magdalena Andersson har lämnat in sin avskedsansökan och Annie Lööf har bestämt sig för att avgå som partiledare för Centerpartiet.

Linus Hellman: Folket har talat – maktskifte efter dramatiskt val

Det är två omedelbara konsekvenser av valutgången.

Linus Hellman: Hög tid att byta regering

Moderatledaren Ulf Kristersson har nu fått det formella uppdraget av talmannen att sondera förutsättningarna för en ny regering. Regeringsbildningen intensifieras och på måndag samlas de nya ledamöterna. Då testas högerpartiernas sammanhållning för första gången.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson hälsar på riksdagens talman Andreas Norlén under måndagens talmansrunda. Kristersson har fått uppdrag av talmannen att sondera förutsättningarna för att bilda ny regering.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson hälsar på riksdagens talman Andreas Norlén under måndagens talmansrunda. Kristersson har fått uppdrag av talmannen att sondera förutsättningarna för att bilda ny regering. Foto: Anders Wiklund/TT

Spricka kan uppstå

En spricka kan uppstå direkt när den nyvalda riksdagen som första punkt på dagordningen ska välja talmanspresidiet (fyra personer).

Dessa val sker med slutna sedlar. Ledamöternas röstmönster redovisas inte och det ger upphov till en friare röstning.

Om det inte finns en överenskommelse på plats mellan partierna i det tillträdande regeringsunderlaget blir det extra intressant.

Kristersson meddelade tidigare den här veckan att ett besked ska komma senast på söndag om hur partierna ska agera.

Talmansrollen har blivit allt viktigare med ett osäkert parlamentariskt läge. Det är en unik konstitutionell lösning som vi har skapat då talmannen också leder regeringsbildning, ty det är en uppgift som i andra demokratier sköts av statschefen och i vårt val i så fall av monarken.

Så här såg det ut i riksdagen 2018 när ledamöterna röstade i talmansvalet. Et val som genomfördes med slutna sedlar.
Så här såg det ut i riksdagen 2018 när ledamöterna röstade i talmansvalet. Et val som genomfördes med slutna sedlar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norlén har blivit folklig

Det återstår att se om den nuvarande talmannen Andreas Norlén får förnyat förtroende. Det ligger annars nära till hands.

Norlén har närmast blivit folklig efter alla talmansrundor och regeringsbildningar som har varit legio under denna stökiga mandatperiod. Norléns karaktäristiska egenskaper har visat sig vara ypperliga för rollen även om regeringsbildningen 2018 tog väl lång tid.

När de politiska aktörerna inte klarade av att ta ansvar för de parlamentariska realiteterna, med nyvalda statsminister Magdalena Anderssons avgång efter bara några timmar i november förra året som bottenmärket, har Norlén med säker och fast hand upprätthållit sitt ämbete.

Nåväl. Den här krönikan ska inte enbart handla om nästa veckas talmansval även om det har sitt intresse.


Riksdagens talman Andreas Norlén.
Riksdagens talman Andreas Norlén. Foto: Tim Aro/TT

Blickarna riktas mot Italien

Ett annat land som också har haft parlamentarisk oreda sedan det senaste valet 2018 finner vi söderut på kontinenten. På söndag riktas blickarna mot Italien då italienarna går till valurnorna.

Premiärminister Mario Draghi avgick i somras och president Sergio Mattarella beslutade sig till sist för att utlysa nyval. Det sätter punkt på fyra mycket stökiga år i Italien med flera olika regeringar.

Valresultatet 2018 utmynnade, precis som i Sverige, i att inget block eller alternativ fick egen majoritet. Först bildade populistpartierna till vänster och höger, Femstjärnerörelsen och Lega, en osannolik koalitionsregering under Giuseppe Contes ledning några månader efter valet.

Krönika: Sköna dagar i den toskanska skärgården

När Lega krävde en misstroendeförklaring ett drygt år senare valde Conte att föregå den och avgå.

Krönika: När blickarna riktas mot Italien

Conte återkom därefter med en ny regering mellan Femstjärnerörelsen och Socialdemokraterna men den regeringen föll i januari 2021.

President Sergio Mattarella skakar hand med premiärminister Giuseppe Conte i juli 2018 när denne bildade sin första regering.
President Sergio Mattarella skakar hand med premiärminister Giuseppe Conte i juli 2018 när denne bildade sin första regering. Foto: Gregorio Borgia

Teknokrat kallades in

När ingen har egen majoritet och vänster och höger inte kommer överens är lösningen given. Teknokrat sökes. Ekonomen Mario Draghi, som var chef för den Europeiska centralbanken hittades.

Krönika: "Super Mario" ska leda Italien ur krisen

Han kallades in och backades upp av en stor majoritet i parlamentet. Samtidigt var inte Draghi folkets man. Han var inte folkvald och då spelade det ingen roll att många italienare ville att han skulle fortsätta.

Linus Hellman: När blickarna riktas mot Rom

I somras tog arrangemanget slut när Femstjärnerörelsen – som var en del av samlingsregeringen – valde att bojkotta en omröstning i parlamentet kring ett stödpaket för italienarnas ökade kostnader.

Det fick Draghi att avgå och nu står Italien inför ett nyval.

Italiens avgående premiärminister Mario Draghi.
Italiens avgående premiärminister Mario Draghi. Foto: Andrew Medichini

Det är mycket som står på spel och den italienska högern ser ut att gå mot seger. Italien ser även ut att kunna få sin första kvinnliga premiärminister.

Giorgia Meloni ifrån partiet Italiens bröder är favorit att ta över. Hon backas upp av Matteo Salvini ifrån invandringskritiska partiet Lega och Silvio Berlusconi ifrån liberalkonservativa partiet Forza Italia i den högerkoalition som har formerats inför valet. Giorgia Meloni har en bakgrund inom olika fasciströrelser och hennes parti är euroskeptiskt.

Giorgia Meloni ifrån partiet Italiens bröder är favorit till att bli ny premiärminister i Italien.
Giorgia Meloni ifrån partiet Italiens bröder är favorit till att bli ny premiärminister i Italien. Foto: Domenico Stinellis

Högerpartierna ser ut att vinna

De tre partierna ser ut att få majoritet i både deputeradekammaren och senaten enligt opinionsmätningarna. Italien blev extremt hårt drabbat av pandemin och hade ekonomiska problem redan innan pandemin bröt ut.

Den europeiska politiken påverkas definitivt med en ny regering i Rom. Högerpartiernas nationalistiska inriktning, deras band och kontakter med Vladimir Putins Ryssland och deras kritiska hållning till EU är problematiskt.

Samtidigt består landets institutionella och strukturella problem. Italiens djupa ekonomiska bekymmer med en hög statsskuld måste förr eller senare lösas. Det kommer inte de italienska högerpartierna med sina agendor att kunna lösa.

EU:s tredje största ekonomi står inför fortsatt regeringskaos. Låt oss i alla falla hoppas att det blir ett stabilare styre i Stockholm. Regeringsförhandlingarna går vidare och det är många frågor som måste redas ut.

Artikeltaggar

Andreas NorlénEUKrönikorMagdalena AnderssonRiksdagenUlf Kristersson