Så många vargar får skjutas i vinterns licensjakt

Publicerad:
Det blir ingen licensjakt på varg i Västra Götaland, däremot på flera andra håll I mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Foto: Arkivbild

Länsstyrelserna har beslutat hur stor vinterns licensjakt 2023 på varg blir.

Mellersta förvaltningsområdet – där Västra Götaland ingår – har fått en tilldelning på 75 vargar och skyddsjakt på ytterligare 20 vargar.

– Det stämmer, men det blir ingen licensjakt i Västra Götaland, säger Nelly Grönberg vid Länsstyrelsen Västra Götaland.

Det var vid 13-tiden som länsstyrelsen i Gävleborg offentliggjorde att det blir jakt på 12,5 revir i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet i Sverige under vinter.

I mellersta rovdjursförvaltningsområdet – vargarnas huvudsakliga utbredningsområde i Sverige – ingår Gävleborgs, Dalarnas, Västmanlands, Örebros, Värmlands, Uppsalas, Västra Götalands och Stockholms län.

Licensjakten där tillåter jakt på 75 vargar, och skyddsjakt på ytterligare 20 vargar. Siffran för skyddsjakt är en uppskattning.

I Sverige är vargstammen uppskattad till 460 individer och det finns politiska beslut om att begränsa stammen till 300 individer.

Ingen licensjakt

Ingen varg kommer skjutas på licensjakt i Västra Götaland 2023.

– Det stämmer, det blir ingen licensjakt i Västra Götaland, däremot kan det bli skyddsjakt, vilket beror på utvecklingen och händelser som vi noga följer, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig på viltenheten vid Länsstyrelsen Västra Götaland.

Huvudsyftet med licensjakten är att minska tätheten av vargrevir och koncentrationen av varg där den är som störst.

Vinterns vargjakt pågår mellan 2 januari och 15 februari.

I Värmland kommer 30 vargar få skjutas i licensjakten 2023, en kraftig ökning jämfört med årets jakt, då totalt nio vargar fick skjutas i länet.

Artikeltaggar

Djur och naturLänsstyrelsenMariestadVargar

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare