Hoppa till huvudinnehållet

Urpremiär för nyskriven Abba-show – har repat sedan innan pandemin

Publicerad:
Reporter Josefine Hektor
Josefine Hektor
josefine.hektor@sla.se
Det drar ihop sig för premiär av Scenproduktions nyskrivna Abba-show ”The winner takes it all” som spelas på Stadsteatern under oktober månad.
Det drar ihop sig för premiär av Scenproduktions nyskrivna Abba-show ”The winner takes it all” som spelas på Stadsteatern under oktober månad. Foto: Josefine Hektor

På stolarna ligger paljetter och matlådor, manuskript och kostymer. Det är bara några repetitioner kvar i mattsvarta Stage Uggla innan Scenproduktions ensemble intar Stadsteatern och Gunilla Ohlssons 30-åriga dröm ”The winner takes it all” får liv.

– Vi hann med fem repetitioner innan pandemin pausade allt, säger hon.

I slutet av 80-talet tog producenten Gunilla Ohlsson kontakt med Benny Andersson efter att ha sett ”Mamma Mia!” i London och frågade om hon fick sätta upp en svensk Abba-musikal. Några månader senare kom svaret; nej - den befintliga skulle få en svensk version i egen regi.

– Sedan dess har jag funderat på hur man skulle kunna göra en egen variant. Så jag plockade ut 20 Abba-låtar och gav till en manusförfattare som har byggt en historia runt dessa, men det är ingen musikal utan en show med fokus på musiken, betonar Gunilla.

Gunilla Ohlsson är producent och själva anledningen till att Abba-föreställningen nu blir av. Hon har nämligen spånat på en show som denna i 30 års tid.
Gunilla Ohlsson är producent och själva anledningen till att Abba-föreställningen nu blir av. Hon har nämligen spånat på en show som denna i 30 års tid. Foto: Josefine Hektor

Fick pausa alltihop

2020 var det dags, men Scenproduktion hann bara med fem repetitioner innan pandemin lade krokben för alltihop. Sedan dess har "The winner takes it all” legat på hyllan, barnkören blivit en ungdomskör och längtan efter publiken växt sig stark hos de 22 sångarna i ensemblen.

I samband med att Joakim Blomquist dotters teatergrupp hade premiärfest greppade han karaokemikrofonen för allra första gången. Det är nu länge sedan, men blev starten på ett nytt intresse. Nu är det 10 år sedan han stod på scen senast.

– Jag sa till min fru bara någon månad innan Gunilla ringde att det vore roligt att återuppta det här igen, så det känns jättekul, säger han.

Regissören Eva-Lotta Hultman tillsammans med Joakim Blomquist ur Scenproduktions ensemble.
Regissören Eva-Lotta Hultman tillsammans med Joakim Blomquist ur Scenproduktions ensemble. Foto: Josefine Hektor

Relaterbara texter

Joakim är inget Abba-fan i grunden, men har ändrat uppfattning och beskriver föreställningens tolkning av musiken som genialisk. Han berättar att han diskuterade texterna med Timo Räisänen under Kulturhustorget Live som efter spelningen räckte över en t-shirt. Först när Joakim kom hem såg han att artisten textat ”The winner takes it all” på den.

– Jag tror att så många älskar Abba just för att texterna handlar om känslor och situationer som alla kan relatera till, säger regissören Eva-Lotta Hultman.

Scenproduktion utlovar en hitkavalkad från det svenska popundret Abbas låtskatt.
Scenproduktion utlovar en hitkavalkad från det svenska popundret Abbas låtskatt. Foto: Josefine Hektor

Fem helger i rad

Det är tredje uppsättningen där hon har ett finger med i spelet, men den första för en vuxen publik tillsammans med Scenproduktion.

– Min uppgift är att hitta och förmedla den röda tråden som ibland är outtalad, men också ha den övergripande kollen, säger Eva-Lotta.

1 oktober är det urpremiär på föreställningen som spelas under fem helger månaden ut.

– Resultatet blev bättre än jag vågat hoppas på, säger Gunilla Ohlsson stolt och iakttar repetitionerna på första parkett.

Lena Lightfoot har en betydande roll i den nyskrivna Abba-showen.
Lena Lightfoot har en betydande roll i den nyskrivna Abba-showen. Foto: Josefine Hektor
Just nu repas föreställningen på Stage Uggla och det märks att gänget är på upploppet. Nu ska detaljerna sitta, för snart intar de Kulturhusets scen.
Just nu repas föreställningen på Stage Uggla och det märks att gänget är på upploppet. Nu ska detaljerna sitta, för snart intar de Kulturhusets scen. Foto: Josefine Hektor
Scenproduktion hann med fem repetitioner innan pandemin slog till. Sedan dess har gänget stått i startgropen för att återuppta ”The winner takes it all” och nu närmar sig premiären med stormsteg.
Scenproduktion hann med fem repetitioner innan pandemin slog till. Sedan dess har gänget stått i startgropen för att återuppta ”The winner takes it all” och nu närmar sig premiären med stormsteg. Foto: Josefine Hektor
Under tiden som pandemin satte allt på paus hann barnkören bli en ungdomskör berättar Eva-Lotta Hultman.
Under tiden som pandemin satte allt på paus hann barnkören bli en ungdomskör berättar Eva-Lotta Hultman. Foto: Josefine Hektor
Föreställningen spelas sammanlagt tio gånger under helgerna i oktober.
Föreställningen spelas sammanlagt tio gånger under helgerna i oktober. Foto: Josefine Hektor
Just nu filar ensemblen på både sång, dans och repliker.
Just nu filar ensemblen på både sång, dans och repliker. Foto: Josefine Hektor
Föreställningarna den näst sista veckan i oktober är en del av Kulturveckan i Skövde.
Föreställningarna den näst sista veckan i oktober är en del av Kulturveckan i Skövde. Foto: Josefine Hektor

Artikeltaggar

MusikNöje/KulturTeater

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.