Hoppa till huvudinnehållet

Motorkrönika: Tibro MK skämmer bort oss!

Publicerad:
Reporter Erica Augustsson
Erica Augustsson
erica.augustsson@sla.se

Ett SM-guld kommer inte av sig själv. Ingen medalj alls förresten.

Ännu mindre kommer väl sexa raka SM-medaljer av sig själv.

Men det är exakt vad Tibro MK har radat upp och skämt bort oss med: sex raka medaljer i de senaste årens lag-SM i motocross, varav tre guld.

Huuur imponerande?

Men så är ju Tibro MK erkänt framgångsrika i lagsammanhang på motocrossidan.

Seriesegrarna i division 1 känns mer väntade än imponerande på senare år, och bara det säger väl en del. Bortskämda av fina resultat är bara förnamnet.

Men att även lyckas i lag-SM, år efter år, det imponerar på riktigt.

För det är inte bara att ställa ut tre förare och tro att samtliga ska ha dagen för att hämta in en gemensam SM-medalj på beställning.

Titta bara på årets tävling som avgjordes i Vissefjärda i lördags. Det blev en rysare på många sätt.

Riktig rysare

Fredrik Theorell fick lämna återbud på grund av sjukdom och istället kallades Mattias Augustsson in i laget med kort varsel.

Sedan började racingen. Anton Gole som överlägsen segrare i första finalheatet och Gustav Öfverberg med motorras direkt.

Och det med bara en timme till grinden skulle falla igen i nästa heat.

Men TMK lyckades. En ny kolv vaskades fram och hann sättas på plats i Öfverbergs motor inom loppet av 25 minuter(!) och så var han redo igen.

En ny seger av Gole, en tiondeplats av Öfverberg och så Augustssons placeringar som trea och tolva gjorde att laget landade på 148 poäng.

En ynka poäng bakom blev Uppsala tvåa med 147 poäng. Visst sa jag att det var en rysare!?

Måste smaka gott

Lagledaren Andreas Axelsson summerade det hela som ”en riktigt fin lagseger” efteråt, speciellt ”med tanke på alla problem som vi lyckades lösa tillsammans under dagen”.

Och visst kan jag tänka mig att segern (och guldet!) smakar ännu godare när vägen inte varit spikrak. Men å andra sidan, är vägen någonsin spikrak när vi snackar motorsport?

Medaljen var Tibro MK:s sjätte raka i lag-SM. Innan årets guld tog klubben silver i Hallstavik ifjol, guld i Eksjö 2020, silver i Helsingborg 2019, guld på hemmabanan i Tibro 2018 och brons i Woxnadalen 2017.

Kul för klubben förstås! Men extra mycket unnar jag just dessa tre killar det här guldet. Ifjol var det nämligen nära för samma tre TMK-killar, men då fattades sju poäng och laget fick nöja sig med ett silver.

Nu räckte det hela vägen efter en gedigen laginsats både i depån och på banan.

Mot serieseger

Motocrossäsongen lider mot sitt slut. Men innan vi sätter punkt för 2022 ska också seriecrossen avslutas.

Föga förvånande har vi Tibro MK i topp i den västra ettan inför den stundande avslutningen.

Guld i lag-SM och snart en ny serieseger i division 1 (yes, jag vågar mig på att ta ut den segern i förskott) – jag kan bara tänka mig stämningen på den lagfesten när säsongen summeras..!

Artikeltaggar

Andreas AxelssonAnton GoleFredrik TheorellGustav ÖfverbergKrönikorMattias AugustssonMotorkrönikaTibro MK

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.